Olakšice za trgovinu sa Egiptom: Koji srpski proizvodi imaju najviše šanse za izvoz bez carina

Srbija trenutno ima gotovo simboličnu robnu razmenu sa Egiptom od oko 88,3 miliona dolara, koliko je iznosila prošle godine

Srpski privrednici su od 1. jula dobili mogućnost da lakše i povoljnije prodaju svoje proizvode na kineskom tržištu, zbog ukidanja carina, a od danas će imati pogodnosti i u trgovini sa Egiptom. Nakon dve godine pregovora je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat koji obuhvata više od 16.000 proizvoda kojima trguju privrednici iz dve zemlje.

Trgovinska razmena Srbije sa Egiptom u prethodnih 10 godina kretala se u rasponu od 50 do 115 miliona dolara. Srbija trenutno ima gotovo simboličnu robnu razmenu sa Egiptom od oko 88,3 miliona dolara, koliko je iznosila prošle godine. U Egiptu najviše prodajemo duvan, cigarete i proizvode namenske industrije i oni čine 77 odsto srpskog izvoza u ovu zemlju, dok od njih najviše kupujemo ureu, kalcijum fosfate i so.

Tokom posete državno-privredne delegacije Srbije Egiptu, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sutra će biti organizovan srpsko-egipatski poslovni forum, a učestvovaće više od 40 privrednika iz Srbije.

Predsednik je najavio da će Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti omogućeno da izvozimo 30,5 odsto industrijskih proizvoda bez carina, dok će čak 87 odsto poljoprivrednih proizvoda biti liberalizovano.

Stručnjaci smatraju da najveću šansu za prodor na egipatsko tržište imaju poljoprivredni proizvođači, jer su ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće.

Prehrambena industrija će takođe imati olakšice, ali će takse koje se kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako početi da se smanjuju, dok su ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su bile između 20 i 30 odsto.

"Pored toga što je ovo jedna velika šansa za naše poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, dodatno, ovo je ogromna šansa i za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije", rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Stručnjaci smatraju da su trgovinski sporazumi Srbije sa zemljama poput Kine, Egipta i UAE dobri, jer smanjuju političku i ekonomsku zavisnost Srbije od Evropske unije i napominju da naša zemlja ima šta da ponudi kupcima na ovim tržištima, ali da takvu trgovinu prati i niz izazova s obzirom na to da su u pitanju udaljene destinacije. Podsetimo, u pripremi je i sporazum o slobodnoj trgovini (SST) koji bi trebalo da im otvori vrata za tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata

Danijela Strižak iz Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije je za  RT Balkan rekla da će SST sa Egiptom će uticati na konkurentnost naših proizvođača i jače pozicioniranje na egipatskom tržištu.

"Potpisivanje SST sa Egiptom, srpskoj privredi otvara vrata jedne demografski potentne zemlje od 108 miliona stanovnika, koja, zahvaljujući geografskom položaju, igra značajnu ulogu, kako na prostoru Afrike, tako i u regionu Mediterana i Bliskog istoka", istakla je Strižak.

Ona je napomenula da je Egipat apsolutno zavisan od uvoza jabuka i da je na svetskom tržištu u 2022. kupio 303 tone ovog voća, uglavnom iz Poljske, Italije i Grčke, što je činilo blizu pet procenata ukupnog svetskog izvoza. Iz Srbije je, međutim, uvezao svega 14 tona, pri carinskom opterećenju od 40 odsto. Ova zemlja je zato prepoznata kao izuzetan potencijal za domaće proizvođače i izvoznike jabuke. I Emirati su prepoznati kao potencijalni partner domaćih voćara, jer godišnje na svetskoj pijaci kupe više od 215 tona jabuke.

U Privrednoj komori Srbije navode da je Egipat druga najjača privreda u arapskom svetu posle Saudijske Arabije i da su potencijali za povećanje razmene uočeni u nekim grupama proizvoda u kojima već postoji razmena, ali i u drugim koje Egipat uvozi, a Srbija izvozi u značajnim vrednostima.

"Saradnja se može ostvariti u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, koje su među nosećim privrednim granama u obe zemlje. Sa uvozom od 10 do 12 miliona tona žita godišnje, što je najviše u svetu, Egipat predstavlja šansu za izvoz srpskog žita", navode u PKS.

U sektoru energetike, egipatski partneri su zainteresovani da ostvare saradnju sa našim proizvođačima materijala i opreme za naftnu i rudarsku industriju, a posebno sa proizvođačima metalnih i plastičnih cevi, delova opreme za naftnu industriju, rudarske opreme za površinske kopove i slično.

Na koje proizvode je ukinuta carina?

U Ministarstvu trgovine navode da je puna liberalizacija postignuta za sveže jabuke, smrznute maline, višnje, kupine, borovnice i suve šljive.

Bez carine će u Egipat ići i mesne prerađevine od živinskog mesa, dimljeno i sušeno meso, juneće meso, ovčije i kozije meso sveže i smrznuto, određene kategorije živinskog mesa, svežeg i smrznutog, margarin, džemovi, marmelade, vodu, kajmak i slične mlečne prerađevine.

"Što se tiče industrijskih proizvoda poreklom iz Srbije potpuno su ukinute carine za katode i sekcije katoda od bakra, ostale lekove za maloprodaju, određene vrste hartije i kartona, gasna ulja, poluproizvode od aluminijuma, radni alat, ostale proizvode za građevinarstvo od keramike, crepove, određene delove za mašine, katance i brave za nameštaj, ostale brodske dizalice", rekli su za RT Balkan u MUST.