Ekonomija

Moskva ne haje za sankcije: Raste proizvodnja i izvoz ruskog gasa

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem izveštaju o tržištu gasa objavila da je glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini 2024. bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa
Moskva ne haje za sankcije: Raste proizvodnja i izvoz ruskog gasaGetty © Stefan Sauer

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem izveštaju o tržištu gasa objavila da će proizvodnja gasa u Rusiji u 2024. godini porasti za šest odsto i da će iznositi 675 milijardi kubnih metara. Prema podacima agencije, ruska proizvodnja gasa je u prvoj polovini ove godine porasla za sedam odsto u odnosu na isti period lane, prenosi Komersant.

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini 2024. je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa.

U tom periodu je Rusija povećala isporuke gasa u Kinu preko gasovoda "Snaga Sibira" za 35 odsto međugodišnje, a povećane su i isporuke u Evropu.

Obim ruske proizvodnje tečnog prirodnog gasa je istovremeno porastao za skoro dva odsto međugodišnje, odnosno za dve milijarde kubnih metara.

Isporuke gasa Pekingu se obavljaju u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora o kupoprodaji gasa između "Gasproma" i kineske kompanije "Si-En-Pi-Si".

image