Kupujte evropsko: Američki menadžeri fondova grabe akcije naftnih giganata EU

Ovaj "trend" pojavio se nakon što su evropski menadžeri fondova počeli da izbegavaju naftne kompanije iz ekoloških razloga

Evropske naftne kompanije privlače američke investitore koji ih smatraju jeftinim u poređenju sa gigantima poput "EksonMobajla" i "Ševrona" nakon žestokog rasta američkih akcija energenata.

Ta razlika u vrednosti evropskih i američkih "supermejdžorsa" - male grupe naftnih kompanija koje kontrolišu većinu naftnih tankera na svetu - mami investitore koji obično ne ulažu u Evropu, piše "Fajnenšl tajms" i dodaje da se ovaj "trend" pojavio nakon što su evropski menadžeri fondova počeli da izbegavaju naftne kompanije iz ekoloških razloga.

"Investitori u SAD su skloniji energetskim investicijama nego menadžeri fondova u Evropi", rekao je Toni DeSpirito iz američke investicione kompanije "Blekrok" koji upravlja fondom za dividende. Zbog toga su akcije evropskih supermejdžora su duplo jeftinije od akcija američkih naftnih giganata.

Oporavak američkih energetskih kompanija usledio je nakon višegodišnjih slabih performansi koje su dostigle najnižu tačku kada su cene nafte pale na početku pandemije koronavirusa.

"EksonMobajl" je 2020.godine prijavio prvi godišnji gubitak u više od jednog veka, da bi u trećem tromesečju ove godine prijavio rekordnu dobit od skoro 20 milijardi dolara u trećem tromesečju ove godine.

U Evropi, kompanije su sputane slabijom ekonomijom, političkim rizicima kao što su porezi i pretnje poput sudske presude koja je primorala "Šel" da revidira svoju strategiju prošle godine.

Neki investitori su takođe doveli u pitanje veći naglasak evropskih proizvođača na diverzifikaciji od nafte i gasa izgradnjom novih preduzeća za čistu energiju.

"Investitori poručuju: 'Dobri ste u proizvodnji nafte, a ne u izgradnji vetroelektrana'", rekao je Endru Gilik, strateg za energetski sektor u konsultantskoj kući "Enverus".

"Investitorima je veoma jasno šta 'Ekson' i 'Ševron'rade. Ono što im nije jasno je šta BP i 'Šel' žele da urade."

Istovremeno, neki evropski menadžeri imovine su izdvojili naftne kompanije na osnovu ekoloških, društvenih i upravljačkih kriterijuma, s obzirom na njihov posao proizvodnje fosilnih goriva koja zagrevaju planetu.

"U Evropi je baza akcionara manje prijateljska prema naftnim i gasnim kompanijama", rekao je Fred From, portfolio menadžer u kompaniji "Franklin templeton". 

Iako grupa fondova sa sedištem u SAD uzima u obzir faktore životne sredine, "ovde se ipak radi o posedovanju najboljih kompanija u industriji, nasuprot razmišljanju o 'održivosti' kao sopstvenom ili ne posedovanju čitavog sektora, što je mnogo više rasprostranjeno u Evropi."