Srbija kao autootpad Evrope: Zatrpavaju nas vozilima čiji uvoz u većini zemalja nije dozvoljen

Iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova su saopštili da se u Srbiju nesmetano uvoze vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorima i da se "naša zemlja zatrpava vozilima koja su nebezbedna, ekološki neprihvatljiva i čiji uvoz u velikom broju zemalja nije dozvoljen"

U prvih šest meseci ove godine u Srbiju je uvezeno 65.275 polovnih automobila, dok je prodato 18.256 novih putničkih i lakih komercijalnih vozila, objavila je Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Oni su naveli da je analiza podataka o prvi put registrovanim polovnim vozilima, koju je uradio "Kjub Tim", pokazala da se, nažalost, nesmetano uvoze vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorima i da se naša zemlja zatrpava vozilima koja su nebezbedna, ekološki neprihvatljiva i čiji uvoz u velikom broju zemalja nije dozvoljen.

U strukturi uvoza polovnih vozila u prvih šest meseci ove godine, od ukupnog broja skoro polovina su vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorom. Tako je ukupno uvezeno 6.273 vozila, odnosno 9,61 odsto, vozila čiji motori ispunjavaju tek Euro 3 standard. Uvezeno je 23.345 vozila sa Euro 4 motorom ili 35,76 odsto.

Vozila sa Euro 5 motorom u ukupnom uvozu polovnjaka čine 29,90 odsto (19.514 polovnih vozila), a sa Euro 6 motorima 16.143 polovna vozila što čini 24,73 odsto. Kada je reč o uvozu polovnjaka, samo 3.826 su prvi put registrovana vozila u ovom periodu i mlađi su od pet godina.

Do deset godina starosti uvezeno je svega 18.818 vozila, što znači da je u Srbiju od početka godine do 1. jula uvezeno čak 46.457 polovnih vozila starijih od deset godina.

Kada su brendovi u pitanju i dalje se najviše polovnih vozila uvozi sa znakom "Folksvagena" na haubi.