Jedna "zavisnost" za drugu: EU uvozi sve više ruskog đubriva

Mnogi evropski proizvođači đubriva bili su primorani da smanje proizvodnju nakon poskupljenja cena gasa 2022. godine, kada je "Gasprom" kao odgovor na antiruske sankcije drastično smanjio izvoz u blok

Uvoz ruskog đubriva u Evropsku uniju povećan je za 70 odsto, na 1,9 miliona tona, između januara i maja ove godine u poređenju sa istim periodom 2023. godine, izvestio je ruski list "Vedomosti", pozivajući se na podatke "Evrostata".

U monetarnom smislu, EU je kupila rusko đubrivo za više od 649 miliona evra, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Samo u maju, uvoz je porastao za pet odsto na godišnjem nivou, na 77,4 miliona evra, odnosno za 17 odsto, na 238.400 tona, u obimu. Rast se uglavnom pripisuje povećanju kupovine kalijumskog đubriva i višestrukih hranljivih đubriva, napominje agencija.

U međuvremenu, uvoz ruskih azotnih đubriva u EU porastao je za 39 odsto u prvih pet meseci ove godine i iznosio je 57 odsto celokupne kupovine đubriva u bloku iz zemlje.

Poljska je postala najveći kupac ruske uree, povećavši uvoz za 25 odsto na skoro 468.000 tona. Slede Francuska, Nemačka i Italija, koje su povećale kupovinu za 12, 11 i 10 odsto.

"Vedomosti" su primetile da su troškovi proizvodnje đubriva povećani širom bloka 2022. godine usled rasta cena prirodnog gasa, kada je ruski energetski gigant "Gasprom" dramatično smanjio izvoz u blok nakon uvođenja zapadnih sankcija Moskvi i sabotaže gasovoda Severni tok.

Rastući troškovi primorali su proizvođače đubriva na bazi azota u EU da smanje proizvodnju, dok su neke kompanije morale da privremeno zaustave rad u potpunosti, zbog čega su farmeri u bloku morali da povećaju uvoz iz Rusije, najvećeg svetskog proizvođača i izvoznika uree.

Prošle godine, Savezni zavod za statistiku ("Destatis") je otkrio da je Nemačka povećala kupovinu ruskih đubriva za otprilike 334 odsto, sa 38.500 tona u julu 2022. na 167.000 tona u junu 2023. U međuvremenu, uvoz samo uree je veći za 304 odsto u prvoj polovini 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine.

Ranije ove godine, generalni direktor norveškog hemijskog proizvođača "Jara internešenel", Sven Tore Holsether, upozorio je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da blok postaje sve više zavisan od ruskih đubriva, baš kao što je bio slučaj sa prirodnim gasom.