Ekonomija

Rast evrozone se zaustavlja: Nemačka vuče EU ka dnu

Ovo izgleda kao ozbiljan problem. Nemačka ekonomija se vratila na teritoriju kontrakcije, podstaknuta dramatičnim padom proizvodnje", rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke
Rast evrozone se zaustavlja: Nemačka vuče EU ka dnuGetty © Javier Ghersi

Aktivnost privatnog sektora u evrozoni jedva da je porasla ovog meseca pošto je prva ekonomija, Nemačka, neočekivano pala. Kompozitni indeks menadžera nabavke kompanije "Es end Pi Global" pao je na 50,1 u julu. Iako je to iznad nivoa od 50 koji signalizira rast, to je najgori rezultat od februara i slabiji nego što su ekonomisti predvideli u "Blumbergovom" istraživanju, koje je prognoziralo da će se zadržati na prošlomesečnih 50,9.

Taj nedostatak se može pripisati Nemačkoj, čija se privreda iznenađujuće smanjila, jer je prvi put od marta pala ispod vitalnog praga. Francuska takođe nije uspela da ostvari rast, iako je njen pokazatelj od 49,5 nadmašio sve osim jedne procene u anketi 11 ekonomista.

"Ovo izgleda kao ozbiljan problem. Nemačka ekonomija se vratila na teritoriju kontrakcije, podstaknuta dramatičnim padom proizvodnje", rekao je Sajrus de la Rubija , glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

Privreda je već dve godine na ivici recesije. U julu je dostigla najniži nivo od sedam meseci, a De la Rubija je takođe istakao da je "zabrinjavajuće koliko kompanije u proizvodnom sektoru smanjuju broj radnih mesta iz meseca u mesec".

Prema njegovim rečima, poboljšanje u nemačkom sektoru proizvodnje se ne nazire, pošto je broj novih narudžbina u julu pao najbržim tempom za poslednja tri meseca.

"Problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cene energije, a posebno brine to što nemački proizvođači automobila i mašina gube dah u odnosu na kinesku konkurenciju", istakao je Sajrus de la Rubija.

image