Ekonomija

"Nemačka privreda zaglavljena u krizi": BDP pao u prvom kvartalu

BDP Nemačke u prvom kvartalu pao je za 0,1 odsto, dok je u evrozoni u proseku porastao za 0,3 odsto
"Nemačka privreda zaglavljena u krizi": BDP pao u prvom kvartaluGetty © Sascha Schuermann

BDP nemačke pao je za 0,1 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku na osnovu preliminarnih podataka.

Ulaganja u opremu kao što su mašine, kao i u industrijske objekte, posebno su se smanjila, ističe se u saopštenju, prenosi "Špigl".

List podseća da je Nemačka prošle godine zašla u recesiju sa padom BDP-a od 0,2 odsto, istakavši da je nemačka ekonomija, primarno fokusirana na izvoz, "osetila" posledice globalnog ekonomskog usporavanja, velikog rasta cena energenata i brzog rasta kamatnih stopa. 

Zemlja takođe ima manjak kvalifikovanih radnika, a kompanije se žale na previše birokratije.

U aprilu je nemačka privreda za dlaku izbegla recesiju. Bruto domaći proizvod je od januara do marta porastao za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ifo-indeks poslovne klime, vodeći indikator o stanju nemačke ekonomije, u julu je bio u padu treći mesec za redom. Ifo institut za ekonomska istraživanja ne očekuje da će se stanje popraviti u trećem tromesečju.

"Nemačka privreda je zaglavljena u krizi", rekao je Klaus Volrabe, šef odeljenja za ankete o poslovanju Ifo-a, komentarišući aktuelne brojke.

image