Gde je nestalo argentinsko zlato?

Strahuje se da bi zlato moglo da bude zaplenjeno zbog dugogodišnjih sudskih sporova koje su protiv Argentine vodili strani poverioci

Argentinske rezerve zlata, koje iznose skoro 62 tone i vredne su 4,5 milijardi dolara čuva Centralna banka. Međutim, u poslednje vreme se nagađa da je samo deo ostao u zemlji, dok je ostatak prebačen u inostranstvo.

Kako piše "Pais", državna administracija predsednika Havijera Mileija priznala je nedavno da je izvršen transfer zlata u inostranstvo, ali nije precizirala koja količina je u pitanju, kao ni destinaciju ili svrhu ove akcije.

Centralna banka takođe nije objavila nikakve detalje. Strahuje se da bi zlato moglo da bude zaplenjeno zbog dugogodišnjih sudskih sporova koje su protiv Argentine vodili strani poverioci.

Informacije su stigle iz sindikata bankarskih radnika čiji je vođa, Serđo Palaco izneo zahtev u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja pitajući Centralnu banku Republike Argentine (BCRA) da li je postojalo bilo kakvih operacija za slanje zlatnih poluga u inostranstvo tokom juna.

Konkretno, zatražio je informacije da li je transfer izvršen 7. i 28. juna preko "Lumila", privatne firme za obezbeđenje koja prevozi dragocenosti, i "Britiš ervejza". Takođe je zahtevao da kažu konkretne iznose, njihovu destinaciju, preduzete administrativne procedure kao i imena zvaničnika koji su uključeni u to.

BCRA ima 30 dana da odgovori, ali je prošlog petka ministar ekonomije Luis Kaputo priznao da je operacija zaista sprovedena.

"To je veoma pozitivan potez. Ako vam je zlato u banci, to je kao da posedujete imovinu koja se ne može koristiti ni za šta. Ako vam je zlato van zemlje, možete da dobijete povraćaj. Mnogo je bolje da ga čuvate napolju, gde vam nešto plaćaju", rekao je on.

Milei je kasnije nagovestio da je transfer zlata vezan za mogućnost da se koristi kao zalog za refinansiranje kredita. Milei je rekao da Argentina već ima na raspolaganju dovoljno američkih dolara da plati dospeće kamate za dug od oko 1,6 milijardi dolara a koja dospeva u januaru 2025.

Ekonomisti upozoravaju da mnoge zemlje nastoje da akumuliraju zlato u strahu od eventualnog narušavanja globalnog poretka. Bivši ministar ekonomije Martin Guzman izjavio je da bi, ako je cilj Mileija da iskoristi zlato za dobijanje zajma kao kad založiš bakin nakit.

"Dajete zlato u zamenu za dolare. Onda je vreme da vratite dolare da biste povratili zlato. Ako nemate dolare, zalagaonica, u ovom slučaju međunarodna banka zadržava zlato", upozorava.

Rizik da će argentinske nacionalne rezerve biti u opasnosti povezan je sa dugogodišnjim zahtevima međunarodnih kreditora. Zemlja se suočava sa brojnim nepovoljnim presudama u inostranstvu. Neki sežu čak do 2012. godine, kada je naftna kompanija IPF nacionalizovana, ili kad je 2001. godine Argentina kasnila sa plaćanjem duga.

Mnogi se još sećaju kada je pre 12 godina argentinski brod fregata Libertad zadržana u Gani zbog tužbe investicionih fondova.