Ekonomija

Američke federalne rezerve i dalje muči inflacija: Kamate još ne padaju

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane od 5,25 do 5,5 odsto
Američke federalne rezerve i dalje muči inflacija: Kamate još ne padajuGetty © stock photо/amedved

Federalne rezerve SAD odlučile su da ne menjaju cene zaduživanja, pa su kamate ponovo ostale na najvišem nivou u poslednje 23 godine. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane od 5,25 do 5,5 odsto. Kamate su u SAD na tom nivou od jula prošle godine.

Oni su u saopštenju naveli da obraćaju pažnju na rizike u pogledu oba svoja cilja – inflacije i maksimalne zaposlenosti. Do sada su se poruke uglavnom odnosile samo na inflaciju i potrebu da se uspori rast cena.

"FED nije doneo odluku o tome šta će raditi u septembru, mada jeste uvereniji da se približava momenat za smanjenje kamata. Odluku ćemo doneti na osnovu podataka o inflaciji, kao i na osnovu podataka o tržištu rada, rizicima na oba polja i ravnoteži u kojoj se ti rizici budu nalazili", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel na konferenciji za novinare.

Republikanski poslanici su upozorili da bi smanjenje stope na sednici 17. i 18. septembra, sedam nedelja pre američkih izbora, moglo da se posmatra kao ispolitizovan potez – jer akcenat stavlja na napredak u pogledu inflacije i daje prostor za obećanje povoljnijih kredita u budućnosti.

Šef FED-a je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da centralna banka jedino razmatra stanje i pravac ekonomije i vraćanje inflacije u granice cilja od 2 odsto, a ne politička dešavanja.

image