Američke federalne rezerve i dalje muči inflacija: Kamate još ne padaju

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane od 5,25 do 5,5 odsto

Federalne rezerve SAD odlučile su da ne menjaju cene zaduživanja, pa su kamate ponovo ostale na najvišem nivou u poslednje 23 godine. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane od 5,25 do 5,5 odsto. Kamate su u SAD na tom nivou od jula prošle godine.

Oni su u saopštenju naveli da obraćaju pažnju na rizike u pogledu oba svoja cilja – inflacije i maksimalne zaposlenosti. Do sada su se poruke uglavnom odnosile samo na inflaciju i potrebu da se uspori rast cena.

"FED nije doneo odluku o tome šta će raditi u septembru, mada jeste uvereniji da se približava momenat za smanjenje kamata. Odluku ćemo doneti na osnovu podataka o inflaciji, kao i na osnovu podataka o tržištu rada, rizicima na oba polja i ravnoteži u kojoj se ti rizici budu nalazili", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel na konferenciji za novinare.

Republikanski poslanici su upozorili da bi smanjenje stope na sednici 17. i 18. septembra, sedam nedelja pre američkih izbora, moglo da se posmatra kao ispolitizovan potez – jer akcenat stavlja na napredak u pogledu inflacije i daje prostor za obećanje povoljnijih kredita u budućnosti.

Šef FED-a je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da centralna banka jedino razmatra stanje i pravac ekonomije i vraćanje inflacije u granice cilja od 2 odsto, a ne politička dešavanja.