Nagli rast na berzama: Rizik od širenja bliskoistočnog sukoba diže cene nafte

Raste zabrinutost da se desetomesečni rat u Gazi između Izraela i Hamasa pretvara u širi bliskoistočni rat, što bi moglo dovesti do prekida snabdevanja naftom iz ovog regiona

Cene nafte nastavljaju da rastu, jer su investitori zabrinuti da bi sukob na Bliskom Istoku mogao da se proširi nakon ubistva vođe Hamasa u Iranu i posle naglog pada američkih zaliha sirove nafte.

Cene referentne nafte Brent za dan su porasli za 78 centi, odnosno jedan odsto, na 81,62 dolara, ali je barel danas skuplji za skoro tri dolara  u odnosu na utorak. Američka sirova nafta poskupela je za 79 centi, na 78,70 dolara, prenosi Rojters.

Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u sredu u iranskoj prestonici Teheranu. Njegova smrt je usledila manje od 24 sata nakon što je najviši vojni komandant Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu u Bejrutu.

Ubistva su podstakla zabrinutost da se desetomesečni rat u Gazi između Izraela i Hamasa pretvara u širi bliskoistočni rat, što bi moglo dovesti do prekida snabdevanja naftom iz ovog regiona.

"Tržišta nafte su opravdano zabrinuta da će ubistvo Hanija dovesti Iran direktnije u rat sa Izraelom, a to bi moglo da ugrozi snabdevanje naftom. Iran bi mogao da eskalira tenzije putem svoje kontrole nad Ormuškim moreuzom. Blokada ključnog plovnog puta ugrožava transport 15 do 20 odsto globalnog snabdevanja naftom. Sa ograničenim rezervnim kapacitetom naftovoda da se zaobiđe takva blokada, Hormuški moreuz se nazire kao veliki potencijalni rizik od poremećaja tržišta nafte", smatraju analitičari.

Snažna izvozna potražnja smanjila je američke zalihe sirove nafte za 3,4 miliona barela tokom prošle nedelje na 433 miliona barela, pokazali su juče podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA).

U međuvremenu, nakon što su Federalne rezerve zadržale kamatne stope, ali su ostavile otvorena vrata za smanjenje u septembru, indeks američkog dolara i dalje beleži gubitke u odnosu na prethodnu nedelju. Slabiji dolar može povećati potražnju za naftom od strane investitora koji drže druge valute.

Porasla je i zabrinutosti za potražnju za gorivom u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.