Ekonomija

Panika zbog dedolarizacije: Amerika donosi zakon protiv alternativnih sistema plaćanja

Marko Rubio, američki senator, zagovara donošenje zakona protiv alternativnih sistema plaćanja Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja koje su na "crnoj listi" SAD
Panika zbog dedolarizacije: Amerika donosi zakon protiv alternativnih sistema plaćanjaGetty © stock photo/Yau Ming Low

Američki senator Marko Rubio zagovara donošenje zakona protiv alternativnih sistema plaćanja. Kako je naveo u obrazloženju, smatra da Amerika mora ojačati svoju ekonomsku odbranu, jer Kina, Rusija i Iran koriste alternativne finansijske sisteme da bi izbegli sankcije SAD.

Zakon o sprečavanju i ublažavanju utaje sankcija trebalo bi da osigura da se protivnici SAD, kako on kaže, "suoče sa ekonomskim posledicama svojih antidemokratskih akcija, od kršenja ljudskih prava do promovisanja terorizma".

"Sprovođenje sankcija je od vitalnog značaja za sprovođenje naših zakona. Kada naši protivnici izbegnu sankcije SAD, moramo da učinimo sve što je u našoj moći da obezbedimo da oni budu smatrani odgovornim i da zaštitimo naš finansijski sistem. Ovaj zakon daje prioritet suprotstavljanju režimima koji pokušavaju da zaobiđu američke sankcije, uključujući one u Teheranu, Pekingu i Moskvi", izjavio je Senator Rubio. 

Konkretno, zakon bi trebalo da natera predsednika da uvede sankcije bilo kojoj finansijskoj instituciji iz zemlje koja, po merilima SAD, izaziva zabrinutost. Na tom spisku su, naravno, Rusija, Kina, Iran, Severna Koreja, Kuba i Venecuela, a to se odnosi na kineski prekogranični međubankarski sistem plaćanja (CIPS), ruski sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) ili iranski sistem za elektronsku razmenu poruka o plaćanju (SEPAM) za verifikaciju ili sprovođenje transakcije.

Takođe, zakon bi trebalo da ukine ili zabrani sve račune ili transakcije preko finansijskih institucija u SAD, ili da blokira sve transakcije u imovini i vizama takvih institucija ili rukovodstva institucija u Sjedinjenim Državama ili u posedu osobe iz SAD.

Marko Rubio traži da se uvede zakonska obaveza da Ministarstva finansija SAD da objavljuje izveštaj u kome se navodi obim i upotreba CIPS-a, SPFS-a i SEPAM-a širom sveta. On ukazuje da rizike "široko rasprostranjenog usvajanja ovih sistema za nacionalnu bezbednost SAD" i smatra da je neophodno propisima regulisati preporuke za očuvanje i jačanje uticaja SAD u globalnom finansijskom sistemu.

Čak je i američka ministarka finansija Dženet Jelen nedavno upozorila da se "zemlje širom sveta udaljavaju od američkog dolara".

U govoru pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma SAD, Jelenova je rekla da se plaši da će "američke sankcije smanjiti ulogu dolara širom sveta".

"Što više koristimo sankcije, to više zemlje traže načine da izvrše finansijske transakcije koje ne uključuju dolar", kazala je ministarka finansija SAD i istakla da je "zaštita dolara jedna od njenih najvažnijih briga".

image