Licemerje EU: Podržavaju Ukrajinu da zabrani tranzit ruskog gasa a pred istek ugovora pune skladišta

"Gasprom" je u julu u Evropu izvezao rekordne količine gasa preko gasovoda u 2024. godini

Ruska energetska kompanija "Gasprom" je u julu u izvezla Evropu rekordne količine gasa preko gasovoda u 2024. godini, prenosi Rojters pozivajući se na svoje proračune.

Prosečan dnevni izvoz preko gasovoda u Evropu je iznosio 91,5 miliona kubnih metara u julu, što je za 12 odsto više u odnosu na junskih 86,6 miliona kubnih metara i za 5,7 odsto više u odnosu na 81,8 miliona kubnih metara u istom mesecu prošle godine.

Rojters navodi da je mesečno povećanje isporuka pre svega odraz završetka radova na održavanju gasovoda "Turski tok" i rasta potražnje usled skladištenja gasa za zimu. 

"Gasprom" je od početka godine izvezao 18,3 milijarde kubnih metara gasa u Evropu, što je znatno manje u odnosu na period između 2019. i 2020. godine kada je na vrhuncu potražnje izvezao između 175 i 180.

Ovi podaci pokazuju da Evropa očigledno želi da se osigura, zbog neizvesnog epiloga oko dotoka ruskog gasa u EU. Sporazum o tranzitu preko Ukrajine koji su još 2019. potpisali Moskva i Kijev, a na osnovu kojeg se ruski gas i dalje doprema u Evropsku uniju ističe poslednjeg dana ove godine. Iz Kijeva uveliko prete da će "zavrnuti slavine" za ruski energent, dok evropski zvaničnici podržavaju Ukrajinu i pokušavaju da nađu alternativne izvore snabdevanja, dok licemerno pune skladišta ruskim energentima.

Do sada se to pokazalo kao ne baš lak zadatak, s obzirom da se pojedine evropske zemlje, a pre svega Austrija i Slovačka i dalje snabdevaju ovom rutom. Bez obzira na sukob Kijeva i Moskve, "Gasprom" je nastavio da poštuje uslove ugovora o tranzitu sa ukrajinskim "Naftogasom".

Brisel je već zatražio od zemalja EU da postepeno ukinu uvoz ruskih fosilnih goriva do 2027. Blok je, kako piše "Politiko", do sada smanjio svoju zavisnost od ruskog gasa za oko dve trećine u poređenju sa 2021. godinom, okrećući se izvorima poput Norveške i SAD. Ali sada, EU mora da se pripremi za drugačiju vrstu problema.

"Politiko" ukazuje da gubitak ruskih zaliha preko Ukrajine može dovesti do "većih transportnih troškova", jer zemlje traže alternativne rute, dok bi "naknade za skladištenje" koje su uvedene između zemalja bloka mogle "učiniti ovu diversifikaciju težom i skupljom".

Šef ruske naftne kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin je na panelu za energetiku na Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) rekao da su zemlje EU potrošile više od 630 milijardi dolara na uvoz "neruskog" gasa u tri godine do 2023. i ukazao da je ta suma jednaka ukupnoj potrošnji gasa u EU u prethodnih osam godina.