Na šta sluti? Voren Bafet prodao polovinu deonica "Epla" u svom posedu

Pojedinci smatraju da to što "prorok iz Omahe" odlučuje da sve veći deo svog bogatstva čuva u kešu ne sluti dobro po američku ekonomiju

Holding kompanija "Berkšir Hetavej" čuvenog milijardera i investitora Vorena Bafeta je rasprodala je oko polovinu deonica "Epla" koje su bile u njenom posedu od početka godine, ističe se u novom finansijskom izveštaju kompanije. 

"Berkšir Hetavej" je 30. juna držala deonice tehnološkog giganta u vrednosti od 84,2 milijarde dolara, u odnosu na 174,3 milijarde s kraja prethodne godine. 

U poslednjem tromesečju 2023, kompanija je prodala oko 10 miliona deonica "Epla", odnosno oko jedan odsto od ukupnog broja koji je posedovala. 

Čak i nakon rasprodaje, "Epl" ostaje najzastupljenija kompanija u portfoliju Bafetove kompanije.

Ipak, rasprodaja je privukla posebnu pažnju drugih investitora, budući da je Bafet veliki zagovornik vrednosti "Eplovih" deonica, i da je u maju rekao da će "Epl" ostati jedna od osnovnih stavki u portfoliju "Berkšir Hetaveja".

Tokom istog sastanka, Bafet je istakao da se na rasprodaju delimično odlučio zbog poreza, a delimično zbog namere da poveća rezerve keša u svojoj kompaniji.

Ukupna vrednost deonica koje je "Berkšir Hetavej" prodao u drugom tromesečju iznosila je 75,5 milijardi dolara, podigavši tako rezerve keša kompanije na rekordnih 277 milijardi dolara. To je bio sedmi kvartal zaredom tokom kojeg je kompanija je prodala više akcija nego što je kupila. 

Gotovina sada predstavlja otprilike 30 odsto tržišne vrednosti Bafetove kompanije, koja ukupno iznosi više od 900 milijardi dolara.

To što investitor poznat kao "prorok iz Omahe" zbog svojih mudrih finansijskih poteza gomila keš su mnogi investitori shvatili kao potencijalno loš znak za američku ekonomiju, odnosno da Bafet očekuje pad vrednosti deonica i da sprema sredstva kako bi ih kupio po nižoj ceni.

"Malo bih se zabrinuo", rekao je za "Market voč" analitičar iz firme za finansijske usluge "Edvard Džons", Džim Šenan, dodavši da ga Bafetovi nedavni potezi "brinu su zbog njegovih pogleda na tržište i ekonomiju". 

Akcije "Epla" su imale težak početak godine zbog slabe prodaje "Ajfona" i konkurentnosti drugih tehnoloških kompanija, ali su počele brzo da rastu nakon što je kompanija početkom juna predstavila "Epl intelidžens", seriju novih funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Cena deonica "Epla" je prošlog meseca premašila 230 dolara, a udeo u tržištu kompanije je premašio rekordnih 3,5 biliona dolara. Akcije su od tada delimično izgubile na vrednosti, završivši na oko 219 dolara po akciji po zatvaranju berze u petak.  

Inače, berzanski indeks "Es end pi" je iskusio pad od 2,5 odsto u petak nakon što je izveštaj o američkom tržištu rada u petak podstakao bojazan da bi ekonomija SAD mogla da klizi ka recesiji, time ujedno zabeleživši prvi uzastopni gubitak vrednosti za više od jedan odsto od aprila. Indeks "Nasdak" je izgubio više od 10 odsto vrednosti u odnosu na svoj vrhunac iz jula.