Grad svetlosti u mraku: Vlada Francuske najavljuje restrikcije

Mrežni operator RTE saopštio je da će snabdevanje strujom biti neizvesno čak i ako EDF uspe da se drži svog plana popravki nuklearnih reaktora

Francuska državna energetska kompanija EDF povećala je proizvodnju u čak tri nuklearna reaktora nakon popravke, nekoliko sati pošto je u više južnih okruga Pariza u četvrtak uveče nestalo struje na oko 45 minuta, preneo je Rojters.

Jedan od reaktora radi sa trećinom kapaciteta i trebalo bi da do kraja nedelje počne da radi punom snagom, dok su ostala dva vraćena na mrežu pošto su završeni radovi na njihovom održavanju.

Sa približavanjem hladnog vremena i povećanjem potrošnje struje, Francuskoj je, poput većine evropskih zemalja, proizvodnja električne energije punom parom potrebnija nego ikad. Događa se suprotno: zbog korozije u reaktorima, EDF koji ima "nuklearnu flotu" od 56 nuklearki, morao je da isključi rekordan broj reaktora.

Najniži nivo u poslednjih 30 godina

To je smanjilo proizvodnju struje iz francuskih nuklearki na najniži nivo u poslednjih 30 godina i dodatno opteretilo već dovoljno opterećenu elektro-energetsku mrežu Evrope, koja trpi posledice EU sankcija uvedenih na ruske energente, zbog čega je i Grad svetlosti ostao u mraku.

Francuske nuklearke  trebalo bi da dostignu kapacitet proizvodnje od 40 gigavata sledećeg meseca, očekuju francuski zvaničnici, dok je mrežni operator RTE rekao da će snabdevanje strujom biti nategnuto čak i ako EDF uspe da se drži svog plana popravki.

RTE ne isključuje mogućnost "mera za delimično rastrećenje mreže" tokom hladnih dana.  

Test već u ponedeljak

Snabdevanje bi moglo biti stavljeno na ozbiljan test u ponedeljak i utorak kada se očekuje pad temperature u Evropi. Cene struje, koje su dostigle rekordne nivoe ove godine, danas su porasle kao odgovor na mogućnost da bi potražnja mogla nadmašiti ponudu.

"Očekujemo nedostatak u snabdevanju od oko dva do osam gigavata, ne samo tokom jutarnjih i večernjih pikova, već tokom celog dana", rekla je analitičarka "Refinitiva" Natali Gerl početkom ove nedelje.

Ona je dodala da bi to moglo da znači da će biti povremenih restrikcija struje, ranije gotovo nepoznatih u sedmoj ekonomiji sveta.

Vlada, koja je obavestila građane da bi ove zime moglo da bude restrikcija, navela je i da nestanci struje ne bi trebalo da traju duže od dva sata i biće unapred najavljeni.

Građani južnih delova Pariza koji su u kasnim večernjim satima ostali bez struje, zapitali su se da li se radilo o pripremama za restrikcije tokom zime. Energetsko preduzeće "Enedis", podružnica EDF-a, saopštilo je da je do nestanka struje došlo zbog kvara na transformatoru.