Tržište je poludelo: Posle ogromnog pada usledio ogromni skok - da li je globalni krah izbegnut?

Američki fjučersi i azijske berze su se oporavili ali eksperti i dalje brinu zbog Bliskog istoka i sporog reagovanja Feda

Azijske akcije su se oporavile nakon jučerašnjeg dramatičnog pada izazvanog situacijom na Bliskom istoku ali i strahom da Fed presporo da reaguje na znake slabljenja američke ekonomije.

Japanske akcije su u utorak zabeležile najveći rast u toku dana od oktobra 2008. godine, što je dovelo do rasta tržišta širom Azije u upečatljivom preokretu globalne rasprodaje prethodnog dana, piše "Fajnenšel tajms".

Usred upozorenja trgovaca da očekuju izuzetnu volatilnost, Topiks se oporavio za više od 10 odsto pošto su investitori počeli da traže povoljne cene, a jen se stabilizovao.

Oporavak Topiksa i ponovno oživljavanje užeg, tehnološkog indeksa Nikei 25 od 10 posto, došlo je uprkos velikog pada američkih tržišta, uključujući pad Es end Pi 500 od tri posto.

Globalna tržišta su pala poslednjih dana zbog straha da Federalne rezerve presporo reaguju na znake slabljenja američke ekonomije.

Najteže su bile pogođene japanske akcije, koje su u ponedeljak pale za više od 12 odsto, nekoliko dana nakon iznenadnog povećanja kamatne stope Banke Japana.

"Dan ogromnog pada, a onda dan ogromnog skoka. Niko nije doživeo ovako ludo tržište", rekao je Takeo Kamai iz CLSA u Tokiju. "Iako se tržište znatno oporavilo, ostaje neizvesnost veće slike - da li Banka Japana sada može ponovo da podigne stope ove godine i da li će ih Fed smanjiti".

Dvojica visokih zvaničnika Federalnih rezervi pokušala su u ponedeljak da ublaže strahove.

Ostan Gulsbi, predsednik čikaškog Feda, rekao je za Si-En-Bi-Si da će Fed preduzeti mere da "popravi" svako pogoršanje u američkoj ekonomiji, za koju je dodao da ne izgleda da je u recesiji.

"Fedov posao je veoma jednostavan, maksimizira zaposlenost, stabilizuje cene i održava finansijsku stabilnost. To je ono što ćemo uraditi", rekao je Gulsbi. Ako dođe do "pogoršanja", dodao je, "popravićemo to".

Meri Dejli, predsednica Feda San Franciska, rekla je na skupu na Havajima da će zvaničnici "učiniti sve što je potrebno" da bi ispunili ciljeve centralne banke o stabilnosti cena i zapošljavanju. "Pre reagovanja pogledamo sve informacije", objasnila je.

Kao još jedan pokazatelj "oporavka" tržišta - bitkoin se u utorak vratio na kratko na 56.000 dolara, piše "Blumberg".

Najveća svetska digitalna kriptovaluta porasla je za 3,48 odsto i delimično se oporavila od mahnite rasprodaje zbog koje je token potonuo ispod 50.000 dolara.

Trgovci ipak strahuju da bi dobici mogli biti kratkotrajni dok ne vide široko poboljšanje makroekonomskog okruženja i ublažavanje tenzija na Bliskom istoku.