Američka investiciona kompanija KKR želi da kupi "Telekom Italija"

KKR ima "značajni manjinski udeo" u vlasništvu "Junajted medija" grupe, u čijem vlasnipštvu se nalaze Nova S i N1

Američka investiciona kompanija KKR želi da kupi italijanskog telekomunikacionog giganta "Telekom Italia", ali samo ako da italijanska vlada pristane da bude partner u kupovini, prenosi "Blumberg".

Razgovori između američke investicione kompanije i italijanskih zvaničnika o mogućoj ponudi su u toku, ali ona će biti moguća samo u okviru zajedničkog poduhvata sa državnom kompanijom ili ako se uspostavi novo državno finansijsko sredstvo.

KKR je već vlasnik manjinskog udela u "Telekom Italiji" vrednog dve milijarde evra. Ta kompanija je prošle godine već htela da kupi ovog italijanskog giganta, ali je njihova ponuda od 10,8 milijardi evra odbijena.

Italijanske vlasti razmatraju opcije kada je u pitanju "Telekom Italia", a vlada Đorđe Meloni pokušava da pronađe rešenje za ovu kompaniju koja grca u dugovima, prenosi "Blumberg".

Cilj je da zadrži kontrolu nad svojom mrežom nakon otuđenja i iskoristi prikupljeni novac za smanjenje duga kompanije, koji je u poslednjem kvartalu iznosio oko 33 milijarde evra u bruto iznosu, prema podacima "Blumberga".

Glavni izvršni direktor Telekoma Italije Pietro Labriola, koji je imenovan pre manje od godinu dana, fokusirao se na izvlačenje vrednosti odvajanjem infrastrukturne jedinice kompanije od njenog komercijalnog poslovanja i prodajom imovine radi smanjenja duga.

Kompanija je u poslednje dve godine takođe težila spajanju sa manjim rivalom "Open Fiber", koji ima podršku države, sa ciljem da se izbegne dupliranje investicija. Taj plan je predvodio državni zajmodavac "Kasa Depositi e Prestiti", koji je prošlog meseca stavio na čekanje neobavezujuću ponudu za mrežu Telekoma Italije. "Kasa Depositi" poseduje oko 10 odsto "Telekom Italia" i kontroliše "Open Fiber".

Kompanija KKR ima "značajni manjinski udeo" u vlasništvu "Junajted medija" grupe, u čijem vlasnipštvu se nalaze Nova S i N1.

Na čelu KKR Globalnog instituta je Dejvid Petreus, bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je otišao sa tog mesta nakon što je optužen da je ljubavnici odavao državne tajne.