Ekonomija

Tabakovićeva: Sprečićemo nagli rast kamata

Predlogom novog zakona prvi put se uvodi ograničenje kamata i na kreditne kartice i dozvoljeni minus, čime ćemo sprečiti da se korisnicima naplaćuju previsoke kamate, objansila je guvernerka
Tabakovićeva: Sprečićemo nagli rast kamata© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Novim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga želimo da trajno uredimo kamatne stope kod gotovo svih vrsta kredita i obezbedimo da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima, rekla je za "Politiku" guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na pitanje da li stambeni dužnici moraju da strepe od nove godine, do kada inicijalno važi mera o ograničenju kamata za ovu vrstu zajmova.

"Istovremeno, cilj nam je da sprečimo nagli rast kamatnih stopa naročito kod kredita s promenljivim kamatnim stopama. To je problem s kojim  smo se suočili prethodne godine i zbog čega je bilo neophodno doneti privremenu meru kojom su ranije ograničene kamate kod stambenih kredita. Još je rano govoriti na kom će nivou one biti ograničene novim zakonom , ali će svakako  biti niže o kamata koje su važile u trenutku donošenja pomenute privremene mere", rekla je Tabakovićeva.

Kako je naglasila, konkretan model ograničavanja kamatnih stopa pažljivo se razmatra i biće odmeren tako da se postignu pomenuti efekti ovakvog zakonskog rešenja - da se spreči da se korisnicima naplaćuju previsoke kamatne stope, ali i da se spreči nagli rast kamatnih stopa.

"Predlogom novog zakona prvi put se uvodi ograničenje kamata i na kreditne kartice i dozvoljeni minus, čime ćemo sprečiti upravo ono što je zahtev Direktive EU - da se korisnicima naplaćuju previsoke kamate. Kod ovog ograničenja predviđeno je vezivanje za zakonsku zateznu kamatu, na koju opet direktno utiče referentna stopa NBS. Tako ćemo omogućiti da referentna stopa brže i direktnije utiče na visinu kamatnih stopa kod ovih bankarskih proizvoda", dodala je.

Naglašava da motiv za svaku odluku je da se olakša život i poslovanje svim građanima i privredi.

"I ove propise donosimo kako bismo zaštitili životni standard naših građana. Nesporno je da banke u ambijentu povećanih referentnih kamatnih stopa posluju profitabilno, i to nije slučaj samo kod nas, ali je ujedno u potvrda da je uprkos svim izazovima iz međunarodnog okruženja obezbeđena stabilnost bankarskog sektora", istakla je.

Guvernerka je rekla da je, i pored povratka inflacije u granice cilja od maja i očekivanja da će se u tim granicama kretati u naredne dve godine, za koliko projektuju inflaciju, i dalje neophodna opreznost monetarne politike.

"Tu opreznost nalažu pre svega kretanja u međunarodnom okruženju, a među njima već duže vreme povećani geopolitički rizik i njegov uticaj na cene energenata, pre svega nafte, kao i cene drugih primarnih proizvoda. Opreznost je potrebna i zbog izgleda za globalnu inflaciju, koji ukazuju da će njeno usporavanje biti postepenije nego što se prethodno očekivalo. Takođe, oprezni smo i zbog neizvesnog uticaja vremenskih prilika na ovogodišnju i globalnu i domaću poljoprivrednu sezonu", rekla je Tabakovićeva.

image