Ekonomija

Šta bi moglo da pođe po zlu? Pesimistični vodič kroz berzanska previranja

Kako će finansijski haosu upropastiti vaš život?
Šta bi moglo da pođe po zlu? Pesimistični vodič kroz berzanska previranjaGetty © Tetra Images

Najnoviji haos na svetskim finansijskim tržištima mogao bi - mada ne mora - da bude signal "armagedona" i da se situacija, umesto smirivanja posle godina pandemije, sukoba, terorizma, pogoršava, piše "Politiko" i objašnjava šta je najgore što može da se dogodi.

Nulti pacijent

Za sada, volatilnost je ograničena na svet finansija. Berze su često sklone preteranoj reakciji u avgustu, a podaci o tržištu rada u SAD dovode do njihovih padova i (manje dramatičnih) uspona.

Međutim, potresi tržišta mogu da budu predznak problema u realnoj ekonomiji - svetu fabrika, poslova i roba i usluga - sa posledicama po obične ljude u Evropi.

"Džej Pi Morgan" i "Goldman Saks" promenili su svoja predviđanja o zdravlju američke ekonomije i sada procenjuju da ima 35 odsto šansi da padne u recesiju do kraja godine.

To bi bila loša vest za Evropu, koja se oslanja na potražnju američkih potrošača za kupovinu proizvoda proizvedenih na kontinentu.

Amerika kine, Evropa se prehladi

"Ako se recesija dogodi u SAD, vrlo je verovatno da će i Evropa ući u recesiju", kaže Ken Vatret, glavni ekonomista "Es end Pi global market intelidžensa". Dodao je da ne očekuje da će se takav scenario dogoditi ali je naglasio da ne može ni da ga isključi.

Sa druge strane, investitori ipak strahuju da američka ekonomija usporava i da je Fed prekasno reagovao.

Ako jeste, to je loše vesti za evropsku industriju koja već pati, a proizvodni sektori ne rade. Ekonomski motor kontinenta Nemačka prijavila je niz ne tako zdravih industrijskih čitanja i njena ekonomija je čak počela da se smanjuje.

Zbogom Berlinu

"Nemačka bi verovatno bila najranjivija na teško sletanje u SAD", kaže Franciska Palmas, viši ekonomista u "Kapital ekonomiksu". "Izvoz čini veći udeo u njenom BDP-u. A značajno povećanje izvoza u SAD kompenzovalo je smanjen izvoz u Kinu, posebno automobila, u poslednjih nekoliko godina".

Kako ovo funkcioniše? Pa, manje novca u džepovima Amerikanaca znači manje trošenja na nemačku robu - a to znači još jedan udarac za najveću i već bolesnu ekonomiju Evrope.

Kao posledica toga, "Nemačka se neće izvući iz ove stagnacije", kaže Karsten Brzeski, globalni šef makro sektora ING banke.

Zaraza se širi

Problemi se neće zaustaviti na Nemačkoj. Nekoliko evropskih ekonomija, od malih izvozno orijentisanih poput Austrije i Danske, do najvećih zemalja zapadne Evrope poput Francuske i Italije, bilo bi pogođeno američkom usporavanjem.

A efekti bi išli daleko izvan trgovine, upozorio je Vatret.

Političari kao muve bez glave

Lideri EU nemaju dobre rezultate u predviđanju finansijskih kriza, posebno onih koje dolaze iz SAD, sa široko rasprostranjenom navikom da potcenjuju njen potencijalni uticaj na drugu stranu Atlantika.

"Oni obično kažu, pa, ovo nije problem za nas… a onda tri do šest meseci kasnije, svi saznamo da ne možemo da pobegnemo", rekao je Brzeski.

Rezime sudnjeg dana...

SAD ulaze u recesiju, Evropa sledi, ostajući u recesiji najmanje do sredine 2025. godine, a vlade EU će početi... da raspravljaju šta da rade.

Brzeski predviđa novu galamu oko nacionalnih pravila potrošnje i debate o tome kako se uhvatiti u koštac sa ekonomskim problemima.

Zatim, tu su rastuće gomile dugova u nekim od najvećih evropskih zemalja - pre svega u Francuskoj i Italiji - bure baruta koje bi moglo da eksplodira ako se kriza u stilu 2008. vrati.

A to je tačka u kojoj počinje horor film...

image