Ekonomija

Drastičan pad poverenja u nemačku ekonomiju

Brojke objavljene poslednjih nedelja dale su sumornu sliku za najveću evropsku ekonomiju
Drastičan pad poverenja u nemačku ekonomiju© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Poverenje investitora u nemačku privredu palo je na najniži nivo od januara, nakon nedavnih previranja na svetskim berzama.

Indeks poverenja koji je izračunao nemački centar za evropska istraživanja (ZEV) pao je sa 41,8 poena na 19,2 u poređenju sa onim u julu, rezimira istraživanje francuske novinske agencije AFP. Analitičari su očekivali da će se vrednost indikatora zaustaviti na 34,3 poena.

Predsednik ZEV-a Ahim Vambah je istakao da je 22,6 poena najveći pad vrednosti pokazatelja u poslednje dve godine. Prema njegovoj oceni, na loše raspoloženje investitora utiču brojne neizvesnosti, pre svega u pogledu dalje monetarne politike, lošiji ekonomski podaci iz SAD i sve veća zabrinutost za situaciju na Bliskom istoku.

"Ova neizvesnost se nedavno odrazila i na svetske berze", podsetio je on.

Kako podseća AFP, nemačka ekonomija, tradicionalno pokretač evropskog rasta, jedina je napredna ekonomija koja je prošle godine doživela pad. Borila se sa visokom inflacijom, industrija je usporila, a izvoz se istovremeno hladio.

Brojke objavljene poslednjih nedelja dale su sumornu sliku za najveću evropsku ekonomiju, gde je proizvodnja neočekivano opala za 0,1 odsto u drugom tromesečju, a julska aktivnost privatnog sektora i poslovne klime nisu ponudila ništa bolji presek.

Vlada očekuje blagi rast nemačkog BDP ove godine, ali su prognoze dovedene u pitanje neočekivanim padom industrijske proizvodnje u drugom kvartalu i nizom loših ekonomskih pokazatelja, prenela je i francuska novinska agencija.

"Anketa ZEV-a potvrđuje utisak da nemačka privreda zapravo bori da stane na noge, ali ne uspeva", rekao je Robin Vinkler, ekonomista u Dojče banci.

On je istakao da se sadašnja procena ponovo pogoršala nakon malog poboljšanja na proleće.

"Ono što još više zabrinjava je činjenica da je optimizam u ekonomskim očekivanjima od proleća potpuno nestao", komentarisao je Vinkler izveštaj ekonomista.

image