Ekonomija

Munjino brdo probija rokove: Zašto "Miloš Veliki" neće biti produžen ni do kraja ove godine

Gradnja deonice Preljine do Požege je počela 2019. godine, a radove izvodi kineska kompanija "Si-Ar-Bi-Si". Rok od 36 meseci uveliko je premašen.
Munjino brdo probija rokove: Zašto "Miloš Veliki" neće biti produžen ni do kraja ove godine© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Put do Crne Gore neće biti kraći ni do kraja ove godine, iako je više puta najavljivano da će radovi na deonici od Pakovraće do Požege do tada biti završeni. Planirano je da cela deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege od 30,9 kilometara bude završena do kraja 2021. godine, ali je obećanje "skraćeno" na prvih 12 kilometara do Pakovraća, koji su pušteni u saobraćaj u januaru 2022. godine. Za RT Balkan, u "Putevima Srbije" kažu da bi izgradnja preostalih dvadesetak kilometara do Požege, mogla da potraje još godinu dana.

Gradnja deonice je počela 2019. godine, a radove izvodi kineska kompanija "Si-Ar-Bi-Si". Rok od 36 meseci uveliko je premašen.

Deonica je deo auto-puta E-763, na trasi Koridora 11, prema granici Srbije sa Crnom Gorom, a procenjena vrednost radova je oko 450 miliona evra. Na ovom delu je predviđena izgradnja tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Ta deonica će povezati Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga, Moravički i Zlatiborski, ali je za mnoge vozače važno i da će skratiti put do Zlatibora i Jadranskog mora.

U "Putevima Srbije" kažu da završetak kompletnog projekta diktiraju građevinski radovi u tunelu Munjino brdo, koji bi trebalo da budu okončani do decembra ove godine, jer je u toku probijanje tunelskih cevi. Nakon toga, pre puštanja ove deonice u saobraćaj, je potrebno još najmanje 6 do 8 meseci za elektro-mašinsko opremanje tunela i testiranje svih tunelskih sistema.

"Postignuta fizička realizacija na ovom projektu je oko 91,3 odsto. Preostalo je da se završe radovi na iskopu i primarnoj podgradi tunela Munjino brdo, kao i radovi na kolovoznoj konstrukciji na otvorenoj trasi na dve trećine dužine trase. Sve pozicije na projektu koje mogu da se paralelno izvode, rade se istovremeno, od asfaltiranja otvorene trase, iskopa u tunelu Munjino brdo, do elektro-mašinskog opremanja tunela Laz", objašnjavaju u "Putevima".

Najveći intenzitet radova, osim probijanja tunela Munjino brdo, se izvodi na poddeonici između tunela Laz i tunela Munjino brdo na kojoj se gradi 12 mostova, tri nadvožnjaka, duboki useci, potporni zidovi, a izvode se i radovi na regulaciji vodnih tokova koji prate trasu budućeg auto-puta.

Tunel Laz dug je 2.843 metra, a Munjino brdo stotinak metara manje. Oba tunela se grade po novoj austrijskoj metodi. Pored mašinskog iskopavanja, moralo je da se buši i miniranjem. Kao ključni problemi za probijanje rokova navođeni su imovinsko-pravni odnosi, odnosno eksproprijacija zemljišta, konfiguracija terena i podzemne vode.

"Rešavanje imovine je takoreći završeno, čime se izvođaču radova omogućava kompletan pristup gradilištu. Ono što oslikava kompleksnost ovog projekta je veoma složena i nepovoljna konfiguracija terena sa kojom se kineski izvođač svakodnevno susreće", navode u "Putevima".

U "Putevima Srbije" za RT Balkan kažu da se trenutno izrađuje prostorni plan i tehnička dokumentacija i za nastavak ove trase od Požege do Duge Poljane u dužini od 74,73 kilometara. Ova deonica je inače deo auto-puta "Miloš Veliki" od Požege do Boljara čija je ukupna dužina oko 107,5 kilometara.

Od projektovanih 435 kilometara auto-puta od glavnog grada Srbije do crnogorske luke Bar, do sada je okončana izgradnja ukupno oko 173 kilometra auto-puta u obe države. Od oko 270 kilometara, kroz Srbiju, do sada je u saobraćaj pušteno 132 kilometara Auto-puta "Miloš Veliki", tako da vozači od Surčina pa do Pakovraća, mesta posle Čačka, mogu da voze u tri trake.

image