Ekonomija

Ajvar će ove godine biti skuplji: Šta će zabiberiti cenu paprike

Proizvođači savetuju građanima da ove godine o zimnici počnu da razmišljaju ranije u odnosu na dugogodišnju praksu. Predviđaju da je u oktobru, kada se inače ovo povrće najviše prodaje na beogradskim pijacama, neće biti
Ajvar će ove godine biti skuplji: Šta će zabiberiti cenu paprikeGetty © stock photo/Hajrudin Agic

Dugi periodi sa visokim dnevnim temperaturama uticali su na ranije sazrevanje paprike, pa ukoliko kupci budu čekali uobičajeno vreme za stavljanje zimnice - drugu polovinu septembra ili početak oktobra - pitanje je da li će je naći i po kojoj ceni.

Paprika za ajvar se na jugu zemlje, gde se i proizvodi u najvećim količinama, trenutno prodaje za 120 dinara po kilogramu, što je jednako veleprodajnoj ceni koju je, u ovo vreme, imala i prošle godine. Međutim, proizvođači ukazuju na to da je toplo vreme uticalo i na manji prinos, kao i na kvalitet roda.

"Na trenutnu cenu ne možemo da se žalimo, ali je stanje na terenu generalno loše. Ima mnogo paprike koja je uništena od sunca. Visoke temperature su dovele do ranijeg sazrevanja i totalno poremetile stanje na tržištu. U vreme kada se bude najviše tražila neće je biti dovoljno. To bi moglo da dovede i do rasta cena, ali je sigurno da one neće biti manje u odnosu na ove po kojoj smo počeli sezonu", ističe Đorđe Micić, iz leskovačke Zemljoradničke zadruge "Zelena zvezda" koja, u selu Vinarce, ima i sopstvenu proizvodnju povrća.

Đorđe savetuje građanima da ove godine o zimnici počnu da razmišljaju ranije u odnosu na dugogodišnju praksu. Predviđa da je u oktobru, kada se inače najviše prodaje na beogradskim pijacama, neće biti. Cene zelene i žute paprike u veleprodaji kreću se oko 100 dinara za kilogram, dok se babura trenutno prodaje za 10, pa i 20 dinara više.

Uprkos dugotrajnom tropskom talasu, zasadi paprika Bobana Ilića iz Donjeg Krajinca su trenutno dobrog kvaliteta, ali i on za "Večernje novosti" ukazuje na to da je prinos manji.

"Povrće ranije sazreva i teško je da se proceni kako će se stvari na tržištu odvijati ubuduće. Trgujemo samo na veliko i radimo za poznate kupce, pa sa prodajom nema problema", kazao je Ilić koji na 2,5 hektara, u zaštićenim uslovima, proizvodi zelenu, odnosno žutu papriku, baburu, kao i crvenu papriku za ajvar.

Velike vrućine su povrtarima značajno uvećale i troškove proizvodnje usled češćeg i obilnijeg zalivanja. Jovan Stojanović iz Kumareva kaže i da "ratuje" sa najezdom smrdibuba koje mu uništavaju rod.

"Ne pamtim da sam imao težu i zahtevniju sezonu. Pored vrućine, probleme nam prave i smrdibube kojih ne mogu da se rešim prskanjem, jer ću uništiti i predatore, a njima štitim papriku od bolesti. Zbog brzog sazrevanja mora da se bere kratak plod na koji ljudi nisu navikli. Traže dužu i belu papriku, a po ovoj vrućini ona baš takva ne može da se održi. Ako se ne obere na vreme paprika 'turšijarka' počinje da crveni. Pada joj cena, a roba druge klase se prodaje za samo 35 do 40 dinara po kilogramu", zaključuje Jovan, koji na oko dva hektara pod plastenicima ima porodičnu proizvodnju ovog povrća.

image