Ekonomija

Ekonomija laži: Kako je američki FED izmislio (skoro) milion radnih mesta

Stanje američkog tržišta rada daleko je slabije nego što je izgledalo, budući da nova revizija ukazuje da je u periodu između aprila 2023. i marta 2024. otvoreno 818.000 novih radnih mesta manje nego što je prethodno prijavljeno
Ekonomija laži: Kako je američki FED izmislio (skoro) milion radnih mestaGetty © Thomas A. Ferrara/Newsday RM via Getty Images

Preliminarna revizija Nacionalnog zavoda za statistiku ukazuje da je u SAD otvoreno 818.000 novih radnih mesta manje nego što je navedeno u preliminarnom godišnjem izveštaju koji je objavljen u martu ove godine. 

Do revizije dolazi nakon što su platni spiskovi za jul pokazali da je stopa nezaposlenosti porasla više nego očekivano, što je produbilo strahove da SAD klize ka recesiji i doprinelo dramatičnom padu berze s početka meseca. 

Ovo predstavlja drugu najveću negativnu reviziju u istoriji, posle one iz marta 2009, kada je broj novih radnih mesta u godišnjem izveštaju spušten za 902.000, navodi Rojters. 

Najviše poslova je "izgubljeno" u najplaćenijim oblastima – 358.000 za poslovne usluge, zatim 150.000 za ugostiteljstvo, i 115.000 za proizvodnju.

Novi podaci idu u prilog procenama stručnjaka koji smatraju da će američke Federalne rezerve morati da smanje kamatne stope u septembru, budući da su zvaničnici FED-a prethodno naveli da će se odlučiti za takav potez samo ako budu sigurni da inflacija sigurno ide ka postavljenom cilju od dva odsto, ili ako tržište rada krene da preterano slabi pod visokom kamatnim stopama

Sa druge strane, Rojters navodi da postoji bojazan da je FED već zakasnio sa smanjivanjem kamatnih stopa, pošto su platni spiskovi objavljeni početkom avgusta pokazali da je je nezaposlenost u julu porasla na najviši nivo nakon pandemije kovida 19, odnosno za 4,3 odsto.

image