Ekonomija

Štrajk sindikata železnice preti severnoameričkim lancima snabdevanja

Posledice prekida teretnog saobraćaja osetiće Kanada i SAD
Štrajk sindikata železnice preti severnoameričkim lancima snabdevanjaGetty © Andrew Chin / Stringer

Skoro 75 odsto kanadskog teretnog železničkog saobraćaja zaustavljeno je rano u četvrtak nakon što su dva glavna prevoznika u zemlji obustavila rad, preteći da poremete lance snabdevanja širom Severne Amerike.

Uprkos molbi premijera Justina Trudeaua da pregovara o rešenju i upozorenjima poslovnih grupa da bi štrajk imao "razorne" ekonomske posledice, sindikati nisu uspeli da reše sporove oko plata i rasporeda rada do isteka roka.

Posledice prekida teretnog saobraćaja osetiće Kanada i SAD, prenose mediji.

Prema podacima Železničkog udruženja Kanade, ova grana železnice prevozi više od milijardu kanadskih dolara (740.000 dolara) robe svakog dana. Skoro polovina avio-goriva koja se koristi na aerodromu Pirson u Torontu, najprometnijem kanadskom aerodromu, stiže železnicom. Više od 32.000 putnika u Montrealu, Vankuveru i Torontu oslanja se na železničku mrežu. Štrajk bi takođe pogodio rudarstvo, poljoprivredu i maloprodajnu industriju.

Agencija "Mudiz" je u sredu procenila da bi štrajk mogao da košta kanadsku privredu 341 milion kanadskih dolara (251 milion dolara) dnevno. Poljoprivredne i proizvodne kompanije koriste železnicu za kretanje tereta kroz Kanadu u SAD i Meksiko.

image