Ekonomija

Guverner Banke Japana upozorava: Globalna tržišta su nestabilna, za krah krive SAD

Nema promene osnovnog stava centralne banke o monetarnom ublažavanju, poručio je Ueda parlamentu
Guverner Banke Japana upozorava: Globalna tržišta su nestabilna, za krah krive SADGetty © Anadolu / Contributor

Guverner Banke Japana Kazue Ueda upozorio je da su globalna tržišta ostala nestabilna i potvrdio svoju posvećenost podizanju kamatnih stopa ukoliko inflacija i ekonomski rast zemlje ostanu na pravom putu.

Primedbe Kazua Uede usledile su nakon skoro šest nedelja ekstremne nestabilnosti tržišta tokom koje je jen oslabio na istorijski najniži nivo pre nego što je naglo promenio kurs i porastao za više od 10 odsto. Japanska berza popela se na najviši nivo pre nego što je pretrpela najveći jednodnevni krah, podseća "Fajnenšel tajms".

Centralna banka je u martu okončala politiku negativnih kamatnih stopa nakon decenija deflacije. Ueda je rekao parlamentu da je nedavna nestabilnost prvenstveno izazvana zabrinutošću oko američke ekonomije, a ne povećanjem stope BoJ krajem jula, ali je primetio da su "tržišta u zemlji i inostranstvu i dalje nestabilna, tako da ćemo pratiti razvoj tržišta."

Uprkos ovoj nedavnoj nestabilnosti, Ueda je na posebno sazvanoj parlamentarnoj raspravi rekao da "nema promene" u osnovnom stavu centralne banke da će prilagoditi monetarnu politiku ako bude "uverena da se ekonomska kretanja i kretanja cena kreću prema prognozama".

image