Vučević najavio dobre vesti: Dvocifreni skok minimalca, pravičnije cene i bolji životni standard

Premijer je istakao da je minimalna zarada često osnovica za druge zarade, odnosno da povećanjem minimalca rastu i druge zarade

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će nakon sednice Socio - ekonomskog saveta, ukoliko se postigne dogovor sa Sindikatima i Unijom poslodavaca, imati dobre vesti i dvocifreni skok minimalca, odnosno značajno povećanje imajući u vidu, kako je rekao, sve okolnosti.

On je za TV Prva rekao da će to povećanje biti veće nego što su inflatorna kretanja.

"Imaćete zvaničnu informaciju u ranim popodnevnim satima. Podići ćemo životni standard koji utiče na kvalitet života. Nije to lako, sindikati očekuju veće zarade", rekao je Vučević.

Premijer je istakao i da je minimalna zarada često osnovica za druge zarade, odnosno da povećanjem minimalca rastu i druge zarade.

"Poslodavci ne mogu da ugroze svoje poslove i u ceo proces mora država da se uključi. Država je aktivni učesnik", rekao je Vučević.

U narednih 10 dana mere za pravičnije cene za najpotrebnijih namirnica

Vučević je najavio da će u narednih 10 dana vlada saopštiti konkretne mere za pravičnije cene najpotrebnijih namirnica.

On je podsetio da je juče imao prvi put sastanak sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca, domaćih i stranih, kao i sa predstavnicima PKS i resornih ministarstava.

"Mislim da ćemo imati konkretne stvari koje ćemo saopštiti u narednih desetak dana i građani će osetiti jedan pravičniji odnos", rekao je Vučević.

On je istakao da vlada ne može da se meša trgovcima u rad, jer samo devet kompanija sa čijim se predstavnicima sastao juče zapošljavaju više od 50.000 ljudi i da imaju pravo na profit.

"Ali da vidimo zašto je naš neki proizvod kod nas skuplji u odnosu na neke druge zemlje. Mislim da ćemo imati dobre mere", rekao je Vučević.

Dodao je da će gledati sa trgovinskim lancima da postignu dogovor oko cena.

"Da vidimo kako da kontrolišemo cene da budu malo pravičnije, za namirnice koje čine suštinski potrošačku korpu", naveo je Vučević.