Udruženje sindikata penzionera: Penzije su upola manje od prosečne plate, znači nam svaki pomak

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić je rekao da bi vanredno povećanje od oko 10 odsto, doprinelo da penzionerska primanja uhvate kakav-takav korak sa platama

Najava da će penzije u Srbiji biti povećane mesec dana ranije nego što se očekivalo, dakle od decembra ove, a ne od januara sledeće godine, predstavlja, prema oceni predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije Milana Grujića, dobru vest za penzionere.

"Svaki pomak je dobar i znači penzionerskoj populaciji čija primanja trenutno značajno zaostaju za radničkim primanjima. Situacija je sada takva da je prosečna penzija manja od polovine prosečne plate, jer prosečna plata premašuje 100.000 dinara, a prosečna penzija je 45.719 dinara", rekao je Grujić.

Dodao je da bi vanredno povećanje od oko 10 odsto, doprinelo da penzionerska primanja uhvate kakav-takav korak sa platama.

Grujić je istakao i da bi prema najavama zvaničnika prosečna penzija 2027. godine, baš kao i minimalna zarada trebalo da dostigne sumu od 650 evra i naveo da je za ostvarenje tog cilja neophodno značajnije povećanje penzija narednih godina.

Podsetio je da su tri penzionerska udruženja u junu uputila pismo premijeru Milošu Vučeviću sa molbom za razgovor na kome bi se razgovaralo o dinamici povećanja penzija ali i o drugim važnim pitanjima.

Među tim pitanjima je i ukidanje kaznenih poena za prevremeno penzionisanje ili umanjenje dok korisnik penzije ne ispuni starosni uslov, zatim o zadržavanju dela penzije umrlog bračnog druga, do 35 odsto, za drugog bračnog druga, kao i o besplatnim lekovima ili participaciji države od 50 odsto za starije od 65 godina.