Ekonomija

Nemačka privreda sve više zapada u krizu, poslovno raspoloženje u padu

Poslovno raspoloženje je značajno palo u sektoru proizvodnje, ali i u sektoru usluga
Nemačka privreda sve više zapada u krizu, poslovno raspoloženje u paduwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Nemačka privreda sve više zapada u krizu, a poslovno raspoloženje je u padu četvrti mesec zaredom, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u avgustu pao sa julskih 87 na 86,6 poena, navodi se u saopštenju. Tržišta su očekivala da će vrednost ovog indeksa pasti još niže i to na 86 poena.

Nemačke kompanije su uglavnom bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom poslovnog razvoja u narednih šest meseci sve je izraženiji.

Vrednost podindeksa kojim kompanije ocenjuju trenutne uslove je pao sa julskih 87,1 na 86,5 poena, kao i podindeks očekivanja od budućnosti, sa 87 na 86,8 poena.

"Nemačka privreda sve više zapada u krizu", prokomentarisao je rezultate predsednik IFO Klemens Fust.

Poslovno raspoloženje je značajno palo u sektoru proizvodnje, ali i u sektoru usluga. Nasuprot tome, biznis raspoloženje u nemačkoj trgovini je blago poraslo, dok se u građevinarstvu nije promenilo u odnosu na jul.

Glavni problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cene energenata, a posebno brine to što nemački proizvođači automobila i mašina gube dah u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je prošlog meseca glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubija.

image