Vučević: Akcija "Najbolja cena" u 2.500 prodavnica, na sniženju 700 proizvoda

Premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da je to počeatk borbe za pravičnije cene i briga za ljude koji imaju niža primanja i kojima znači svaki vid podrške. Vučević je rekao da će domaćinstva u proseku moći da uštede od 8.000 do 22.000 dinara

Vlada Srbije je danas predstavila akciju "Najbolja cena", koja se odnosi na 81 proizvod, od prehrambenih namirnica, do sapuna i praška, koji će od 1. septembra do 31. oktobra imati cene niže od akcijskih. 

Premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da je to početak borbe za pravičnije cene i briga za ljude koji imaju niža primanja i kojima znači svaki vid podrške, ali i o svim građanima. 

"Pokazujemo brigu o građanima poštujući uslove tržišnog poslovanja, ne rušeći osnovne principe koji važe na evropskom kontinentu i poštujući poslodavce koji zapošljavaju veliki broj ljudi. Imali smo vrlo dobre razgovore sa predstavnicima devet najvećih trgovinskih lanaca i oni su bili korektni i nastupali partnerski", rekao je Vučević.

Premijer Srbije je najavio da se priprema još mnogo drugih stvari kako bi se pomoglo građanima i istakao da vlada mora da vodi računa pre svega o građanima i da je problem ako trgovci na njima ostvaruju ekstraprofit.On je rekao sve mora pažljivo da se pripremi da se ne bi narušio princip tržišne ekonomije i kako se nikom ne bi osporilo pravo da posluje.

Vučević je istakao da niko ne živi u zabludi da je ova akcija idealna, ali da pokazuje brigu i da Vlada menja stvari u pravom smeru.

"Pripremili smo paletu od 81 vrste proizvoda, ali suštinski je to 700 konkretnih proizvoda, po kategorijama. Postigli smo dogovor sa trgovinskim lancima u više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije. Ne možemo da korigujemo cene svih mlečnih proizvoda, ali ćemo u svakoj kategoriji imati drastično niže cene. 'Najbolja cena' mora biti mnogo niža od njihovih redovnih akcija. Naš zahtev je bio da se 'Najbolja cena' definiše mnogo niže od one koje su one imali u svojim kampanjama", rekao je Vučević.

Šta će i koliko pojeftiniti?

Po kategorijama, kada je u pitanju piletina kilogram će biti na popustu od 15,22 odsto, svinjsko meso 11,57 odsto popust, riba 30,65 odsto, jogurt 2,8 odsto mlečne masti 16,84 odsto popust, kiselo mleko 20,59 odsto, jaja 13,41 posto.

Stišnjena šunka će biti jeftinija za 12,07 odsto, brašno 21,55 odsto, pirinač za 17,85 odsto u odnosu na postojeću cenu. Jabuka će biti povoljnija 28,96 odsto. 

Jedan od proizvoda koji će najviše pojeftiniti je tunjevina, kojoj će cena biti niža 48,86 odsto. Pojeftinjenje beleži i pakovanje od 700 grama meda za 22 odsto, smrznuti grašak oko 19 odsto, dok će porodično pakovanje sladoleda biti 21 odsto jeftinije.

Cena instant kafe od 200 grama biće umanjena za 32,50 odsto, cena sardine za 27,42 odsto. Dečiji šampon biće jeftiniji za 34,87 odsto, pelene za bebe 28,64 odsto, kašice za bebe 21,70 odsto manja cena, dok će deterdžent za veš koštati 44,75 odsto manje, a pakovanje od dve četkice za zube koštaće 33,17 odsto manje.

Premijer je rekao da će parizer pojeftiniti sa 439 na 299 dinara. Krompir će umesto 84,99 biti 59,99 dinara...

Vučević je rekao da će domaćinstva u proseku moći da uštede od 8.000 do 22.000 dinara.

"Cene nisu jednake u svim trgovinskim lancima. Uprosečili smo u odnosu na najnižu i najvišu cenu koju trenutno imamo. Tražili smo da svi idu u korekciju cena u odnosu na cene koje su u njihovim trgovinama trenutno", rekao je premijer.

On je rekao da je najveći udar za građane u septembru, kada se pripremaju za zimsku grejnu sezonu, polazak dece u školu i spremaju zimnicu i da su zbog toga odlučili da u narednih 60 dana snize za oko 25 odsto sve proizvode koji čine potrošačku korpu.

Premijer je istakao da će država kontrolisati da li trgovci poštuju dogovor i da li su spustili cene.