Ekonomija

Novi potresi na tržištu nafte: OPEK će povećati proizvodnju, Libija beleži drastičan pad

Osam članica organizacije OPEK plus trebalo bi da povećaju proizvodnju za 180.000 barela dnevno i da tako nastave sa postepenim smanjenjem dobrovoljnih rezova u proizvodnji
Novi potresi na tržištu nafte: OPEK će povećati proizvodnju, Libija beleži drastičan padGetty © mysticenergy

Naftni kartel OPEK plus će od oktobra verovatno nastaviti sa planiranim povećanjem proizvodnje nafte, prenosi Rojters pozivajući se na šest anonimnih upućenih izvora iz samog kartela. Osam članica organizacije OPEK plus trebalo bi da povećaju proizvodnju za 180.000 barela dnevno i da tako nastave sa postepenim smanjenjem dobrovoljnih rezova u proizvodnji.

Britanska agencija navodi da je usporavanje rasta globalne tražnje, posebno u Kini, uticalo na niže cene nafte, ali da prekid snabdevanja naftom iz Libije vrši dodatan pritisak na tržište, tako da će OPEK plus nastaviti po planu postepenog povećanja proizvodnje.

Osim toga, tržišta očekuju da će američka centralna banka FED u septembru smanjiti kamatne stope, što bi moglo da podstakne ekonomski rast, a samim tim i globalnu potražnju za naftom.

OPEK je u svom najnovijem avgustovskom mesečnom izveštaju prvi put ove godine snizio prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. za 135.000 barela dnevno na 2,1 miliona barela dnevno zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u avgustovskom izveštaju zadržala procenu rasta potražnje za naftom u 2024. na 970.000 barela dnevno i smanjila procenu rasta potražnje u 2025. za 30.000 barela na 950.000 barela, takođe ukazujući na slabiju tražnju u Kini.

U Libiji pad proizvodnje za 63 odsto

Libijska Nacionalna naftna korporacija saopštila je danas da je nedavno zatvaranje naftnih polja u zemlji izazvalo pad ukupne proizvodnje nafte od približno 63 odsto. Ističući da naftni sektor predstavlja okosnicu libijske ekonomije, Nacionalna korporacija ističe da će ponovno pokretanje zaustavljenih naftnih polja zahtevati ogromne troškove i tehničke napore.

Naglašava se da razlozi koji su doveli do zatvaranja nafte nemaju nikakve veze sa Nacionalnom naftnom korporacijom", uz napomenu da timovi korporacije još procenjuju nastale gubitke.

"Ponovljena zaustavljanja naftnih polja uzrokuju i pogoršanje infrastrukture tog sektora i onemogućavaju realizaciju plana povećanja proizvodnje", dodaju iz Nacionalne naftne korporacije.

Libijska proizvodnja nafte opala je u poslednjih dana za više od polovine, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka, jer sukob između rivalskih političkih frakcija te zemlje oko centralne banke i prihoda od nafte preti da naruši četvorogodišnji period relativnog mira.

image