Ekonomija

Istorija je učiteljica života: Kamala Haris na putu da napravi Niksonovu grešku

Potpredsednica SAD ne bi smela da sledi vođstvo republikanskog predsednika
Istorija je učiteljica života: Kamala Haris na putu da napravi Niksonovu greškuGetty © Bettmann / Contributor

Kada je potpredsednica Kamala Haris najavila svoju prvu veliku politiku - nove mere protiv navodnog podizanja cena u supermarketima i prodavnicama – podsticaj je bio jasan. Amerikanci, koji se još uvek oporavljaju od inflacije iz ere pandemije, sada su frustrirani stalnim rastom cena hrane, koje su danas 20 odsto više nego kada su Haris i predsednik Džozef Bajden preuzeli dužnost.

Njen predlog nije naišao na opšte oduševljenje. Republikanski kandidat Donald Tramp napao je "drugaricu Kamalu" zbog prihvatanja "socijalističke kontrole cena". Njene pristalice pokušale su da objasne da ona ne podržava kontrolu cena namirnica, već obične mere protiv prevaranata u drugim oblastima privrede.

"Politiko" navodi da je predlog Harisove "više konceptualan nego konkretan". Demokrate imaju dobar razlog da poriču, a republikanci da tvrde, da ona planira da uvede ograničenja cena. Dok su kontrole cena igrale važnu ulogu u pomaganju SAD da se mobilišu tokom Drugog svetskog rata, one su bile remetilački faktor za ekonomiju i, na kraju, bile su uglavnom nepopularne.

Zapravo, poslednji put kada je predsednik pokušao da uguši inflaciju bio je ranih 1970-ih kada je Ričard Nikson - republikanac - nametnuo privremene gornje granice cena hrane i gasa. Rezultati su bili ekonomski neefikasni i politički katastrofalni, sa ogromnim neželjenim posledicama. To je istorija koju Haris treba da zapamti dok nastavlja svoju kampanju, navodi portal.

Drugim rečima, kontrole cena su jedna poluga i samo jedna poluga za rešavanje inflacije - a u odsustvu potpuno koordinisane ekonomske politike, one mogu biti neefikasne i nositi neželjene posledice.

Na isti način na koji Nikson nije mogao u potpunosti da kontroliše Fed ili da otkloni globalne šokove u snabdevanju – neke zbog vremenskih prilika, a druge zbog politike – administracija Harisove (ako bude izabrana) neće biti ništa sposobnija da predvidi mnoštvo neočekivanih okolnosti koje bi mogle da utiču na njen plan upravljanja privredom.

Drugim rečima - loša politika juče, loša je politika i danas.

image