EU povećava uvoz ruskog gasa

Uprkos planu Evropske unije da smanji uvoz ugljovodonika iz Rusije, u ovom trenutku udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu zemalja članica dostiže 15 posto

Zemlje Evropske unije nastavljaju da povećavaju kupovinu ruskog gasa, izjavio je Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Uprkos planu EU koji je usvojen u maju 2022. godine za smanjenje uvoza ugljovodonika iz Rusije, evropska trgovinska statistika pokazuje da je uvoz ruskog gasa u zemlje EU u porastu – u prvoj polovini ove godine zemlje članice su uvezle više prirodnog gasa iz Rusije nego u periodu od januara do juna 2023. godine", rekao je Biričevski.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu EU dostiže 15 posto.

Konkretno, Francuska je u prvom kvartalu ove godine udvostručila kupovinu ruskog tečnog prirodnog gasa sa 2 na 4,4 milijarde kubnih metara, naveo je Biričevski i istakao da je značajan deo išao za reeksport.

Mnoge evropske zemlje su 2022. prestale da dobijaju – delimično ili potpuno – gas iz "Gasproma", a u jeseni iste godine je prestalo snabdevanje duž glavnog gasovoda koji je ruski gas doprema u Evropu – Severni tok. Obustavljena je isporuka i preko beloruske rute "Jamal-Evropa", dok je duž ukrajinske značajno smanjena.

Moskva je ranije više puta ukazivala da je Zapad napravio ozbiljnu grešku kada je odbio da kupuje energente od Rusije i da će se, zbog viših cena, suočiti sa novom i većom zavisnošću. Moskva je upozorila da će i oni koji odbiju da sarađuju, svejednako kupovati rusku naftu i gas po višoj ceni preko posrednika.