Da li su prazna ukrajinska skladišta gasa spas za EU?

Ogromne rezerve su pomogle Evropskoj uniji da izbegne tržišnu krizu prošle zime

Ogromna ukrajinska skladišta prirodnog gasa i dalje mogu da ponude Evropi spas ove zime, uprkos ruskim napadima, rekao je šef nacionalne energetske kompanije zemlje za "Politiko".

Izvršni direktor "Naftogasa" Aleksij Černišov tvrdi da Ukrajina već ima dovoljno gasa da zadovolji svoje potrebe, tako da su skladišta dostupna za EU, koja želi da obezbedi zalihe pre zime. To je opcija koja je bila ključna prošle godine za EU, kada su trgovci upumpali 2,5 milijardi kubnih metara gasa u skladišta u Ukrajini, spasavajući ih od toga da moraju da prodaju svoje viškove i da ostvare gubitak od više milijardi dolara.

"Trenutno je smanjen intenzitet punjenja. Istovremeno, razumemo da su evropska skladišta gasa već popunjena više od 90 odsto, dok u našim skladištima imamo dosta slobodnog prostora koji možemo ponuditi partnerima za skladištenje njihovog gasa. Uslovi koje nudimo su povoljni za evropske kompanije", rekao je Černišov.

U Portugalu i Španiji su skladišta već puna, a uskoro će navodno biti i kapaciteti u većini evropskih zemalja.

Međutim, ukrajinska skladišta gasa bila su meta ruskih udara poslednjih meseci. U aprilu je "Naftogas" potvrdio da su dva podzemna objekta gađana bespilotnim letelicama i projektilima. Kijev je ranije upozorio da se suočava sa najtežom zimom u svojoj istoriji kao rezultatom nestašica struje.

"Najvažniji prioritet je jačanje naših sistema protivvazdušne odbrane kako bismo zaštitili energetsku infrastrukturu Ukrajine od napada. Izuzetno smo zahvalni na pomoći koju smo već dobili, ali ostaje potreba za dodatnim zaštitnim merama", rekao je Černišov.

Georg Zahman, stručnjak za energetiku u briselskom istraživačkom centru Brojgel, rekao je da ovo možda plaši kompanije koje razmišljaju o skladištenju gasa u Ukrajini.

Ukrajinska skladišta su trenutno manje napunjena nego u istom periodu prošle godine, a Černišov ukazuje da su ruski napadi na gasnu infrastrukturu verovatno jedan od razloga, jer su zabrinuli trgovce energentima.

"Međutim, korišćenje dodatnog skladišnog kapaciteta bi se verovatno pokazalo korisnim — posebno ako ugovor koji omogućava tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu na putu ka zemljama EU poput Slovačke i Mađarske istekne kao što se očekuje krajem ove godine. To bi stvorilo pre regionalnu, nego globalnu nestašicu, ali bi više skladišta gasa smanjila brige i dodatne zalihe u Ukrajini bi bile savršeno pogodne kao alternativa", rekao je Zahman.