Stiže zima: Zemlje EU uvoze više gasa iz Rusije nego iz SAD

Rusija je držala lidersku poziciju do početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini februara 2022

Prvi put posle skoro dve godine države EU uvezle su više gasa iz Rusije nego iz SAD, pokazali su najnoviji podaci briselske konsultantske firme Brojgel, a preneo nemački "Cajt".

Evropska unija je u drugom tromesečju (april–jun) uvezla 12,7 milijardi kubnih metara od Rusije i 12,3 milijarde od Sjedinjenih Država.

U poređenju s prvim kvartalom 2024. godine, isporuke iz Rusije su neznatno niže, ali su one iz SAD znatno manje.

Norveška je i dalje najveći snabdevač EU gasom sa 23,9 kubnih metara u drugom tromesečju.

Inače, Rusija je držala lidersku poziciju do početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini februara 2022, nakon čega je Zapad uveo sankcije na ruske energente.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemačka više ne uvozi ruski gas iako je industrijski procvat postigla upravo zahvaljujući povoljnim ruskim energentima, pa i nije čudno što beleži recesiju.

Što se tiče pak ostalih država EU (podaci iz Brisela nisu precizirali o kojim se sve zemljama radi), Rusija se popela na drugo mesto na listi dobavljača, dakle ispred SAD.

Komentarišući nove podatke o evropskom uvozu ruskog gasa, političar Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) Norbert Retgen pozvao je na zabranu istog.

"Skandalozno je što EU svesno dozvoljava Rusiji da ponovo postane veliki izvoznik gasa u Evropu. Evropljani podržavaju Ukrajinu milijardama a istovremeno uplaćuju milijarde u (predsednik RF Vladimir) Putinov rat – to nije ni odgovorno, ni racionalno, ni kredibilno", izjavio je Retgen za "Velt".

"SAD su želele da oslobode svoje evropske saveznike od ruske energetske zavisnosti. Ali trenutni podaci pokazuju da je Putinov režim zapravo uspeo da proširi svoju poziciju evropskog snabdevača energijom", istakao je "Velt".