Ekonomija

Nemačka nije jedini "bolesnik" EU: Francuski deficit bi ove godine mogao da bude gori od očekivanog

Upozorenje ministra finansija stiže u trenutku kada Francuska još uvek nema vladu
Nemačka nije jedini "bolesnik" EU: Francuski deficit bi ove godine mogao da bude gori od očekivanogGetty © Sylvain Sonnet

Francuski javni deficit ove godine mogao bi biti daleko gori od prognoziranog jer zemlja očekuje manji prihod od poreza nego što se ranije mislilo.

Budžetski deficit mogao bi da dostigne 5,6 odsto BDP-a zemlje umesto 5,1 ranije predviđenih, navodi se u belešci francuskog ministarstva finansija u koju je "Politiko" imao uvid.

U noti poslanicima se naglašava da ta cifra nije zvanična prognoza deficita zemlje, već samo predviđeni najgori scenario.

Sumorno upozorenje dolazi u trenutku kada Francuska ostaje bez vlade i pod pojačanim je nadzorom EU zbog prekomerne potrošnje u 2023.

Francuska je već revidirala svoj ciljni deficit za 2024. sa početnih 4,4 odsto BDP-a na 5,1 odsto. Takođe je propustila cilj prošle godine - 5,5 odsto BDP-a umesto 4,9 odsto).

Odlazeća vlada je jasno stavila do znanja da će biti odgovornost njenog naslednika da predstavi budžet za 2025. godinu i prosledi svoje planove potrošnje Evropskoj komisiji u okviru procedure za prekomerni deficit.

Francuska mora da pošalje Briselu višegodišnji plan za smanjenje potrošnje do 20. septembra, ali ovaj rok može biti produžen do 15. oktobra. Prema francuskom zakonu, vlada mora da podnese budžet parlamentu do 1. oktobra.

Da bi se stvari ubrzale, odlazeća vlada je započela pripremne radove, predlažući zamrzavanje potrošnje na istom nivou kao ove godine (492 milijarde evra), umesto da je značajno smanji.

image