Oluja pogodila evropsku industriju: Nemačka u centru, ali svuda je uzbuna

Mnoge kompanije, od "Folksvagena" do "Intela", prinuđene su da izvrše veliko restrukturiranje

Oluja, koja je pogodila Nemačku, mogla se predvideti. Prvo je "Folksvagen" najavio moguće zatvaranje fabrika, šokiravši zemlju u kojoj je više od jednog veka industrija srce društvenog modela.

Ubrzo potom, piše "Mond", proizvođač čelika "Tisen" je najavio masovno restrukturiranje a, kako je preneo Rojters, očekuje se da će američka elektronska kompanija "Intel" u roku od nekoliko sedmica svom upravnom odboru predstaviti plan štednje koji bi mogao rezultirati zamrzavanjem ili napuštanjem njenog gigantskog projekta fabrike u Drezdenu vrednog skoro 30 milijardi evra.

Nemačka je u srcu ove oluje jer je nervni centar evropske industrije, ali uzbuna je svuda, piše "Mond". Industrijalci svuda "sklanjaju veš sa žice" pred oblacima koji se okupljaju.

Uzroci su poznati - "globalni nered" koji je rezultat zdravstvenih i geopolitičkih kriza poslednjih godina. Brz oporavak od pandemije izazvao je globalnu inflaciju, suzbijenu povećanjem kamatnih stopa.

To je funkcionisalo dok manevarski prostor vlada nije postao ograničen, primoravši automobilsko tržište da zaustavi svoj rast, uključujući i sektor električnih automobila.

Ovom padu potražnje dodaju se sve veći troškovi i kineska konkurencija. Cene energenata su se smirile, ali se nisu vratile na period pre gasne krize i prestanka ruskih isporuka, posebno u Nemačkoj, gde je dobar deo industrijske konkurentnosti zavisio od toga.

Naročito u kontekstu energetske tranzicije koja zahteva velika ulaganja.

Konačno, ne treba zaboraviti i pritisak u vidu tovara električnih automobila, ali i neprekidnog protoka baterija, čelika i svih vrsta proizvoda i komponenti po niskim cenama.

Trenutna oluja može proći brže nego što se očekivalo, ali niko ne zna kako će izgledati ono što će ostaviti za sobom, zaključuje "Mond".