Ekonomija

Ukrajina pod pritiskom: Finansijska pomoć Zapada visi o koncu

Vladimir Zelenski mora da bira između političkog samoubistva i pomoći MMF-a
Ukrajina pod pritiskom: Finansijska pomoć Zapada visi o koncuGetty © Anton Petrus

Ukrajinski zvaničnici očekuju da će Međunarodni monetarni fond ove nedelje zatražiti od njih da brže devalviraju svoju valutu, smanje kamatne stope i povećaju poreze kako bi popunili rupu u budžetu, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Očekuje se da će delegacija MMF-a tokom posete Kijevu izvršiti pritisak na Ukrajinu da ispuni njihove uslove kako bi nastavili da dobijaju finansijsku podršku Zapada. MMF takođe radi reviziju kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara, rekli su neimenovani ukrajinski zvaničnici.

Rezultat revizije mogao bi da "otključa" isplatu od 1,1 milijardu dolara Ukrajini ako osoblje fonda utvrdi da Ukrajina postiže ciljeve programa i da ima dovoljno sredstava i političke volje da ispuni svoje potrebe za finansiranjem.

Narodna banka Ukrajine, međutim, ne želi da dozvoli da grivna dodatno oslabi. Valuta je već izgubila više od 10 odsto od oktobra, kada je ukinut fiksni kurs nametnut nakon početka Specijalne vojne operacije.

Devalvacija, kao i veći porezi, bi bili politički pogubni po Vladimira Zelenskog i njegovu vladu koje mnogi optužuju za korupciju.

Finansije ukrajinske vlade podržane su sa oko 122 milijarde dolara međunarodne pomoći SAD, Evropske unije i drugih saveznika, kao i MMF-a. Ali zemlja se i dalje suočava sa budžetskim jazom od 15 milijardi dolara sledeće godine, koji još uvek popunjen finansijskim obavezama donatora, rekao je nedavno premijer Denis Šmihal.

Kako bi pomogao da se ta rupa zatvori, MMF planira da podstakne ukrajinsku centralnu banku da brže devalvira grivnu i ublaži svoju monetarnu politiku usred umerene inflacije, kažu izvori "Blumberga". Ovi koraci imaju za cilj da povećaju budžetske prihode Ukrajine u lokalnoj valuti i učine zaduživanje jeftinijim.

U diskusijama pre ovonedeljnih sastanaka, MMF je takođe kritikovao vladin plan da podigne nekoliko poreza kao previše blag i pozvao vlasti da razmotre povećanje šireg spektra poreza.

Ukrajina bi takođe trebalo da dobije dodatnu podršku od 50 milijardi dolara zajmova finansiranih profitom od zamrznute imovine ruske centralne banke. Grupa sedam, koja predvodi napore, želi da obezbedi protok sredstava do kraja godine, iako SAD i EU još uvek finalizuju detalje.

image