Ekonomija

Dedolarizacija Afrike: Zambija ograničava upotrebu deviza u domaćim transakcijama

I susedni Zimbabve uvodi mere za dedolarizaciju svoje ekonomije
Dedolarizacija Afrike: Zambija ograničava upotrebu deviza u domaćim transakcijamaGetty © NurPhoto / Contributor

Cilj ograničavanja upotrebe deviza u domaćim transakcijama u Zambiji je da se stabilizuje nacionalna valuta, poručio je guverner Centralne banke Zambije Deni Kaljalja.

"Mi uvodimo red u svoju valutu", rekao je Kaljalja. "Kada imate druge valute koje intervenišu kao sredstva razmene, to otupljuje vašu monetarnu politiku", objasnio je on.

Planovi Banke Zambije naišli su na kritike, s obzirom na to da se privreda i dalje oporavlja od višegodišnjeg neplaćanja duga. Ova južnoafrička zemlja se takođe bori sa najgorom sušom u istoriji koja je pogodila proizvodnju hrane i sektor hidroenergije. Ti faktori su doprineli volatilnosti zambijske valute kvače, koja je oslabila za 22 odsto u odnosu na dolar u poslednjih 12 meseci.

"Kada je pravo vreme", upitao je Kaljalja na pitanje o planovima za dedolarizaciju privrede. "Svi ovi izazovi nas s vremena na vreme sačekaju".

Dok se dolari ne koriste široko u privredi Zambije, neki vlasnici tržnih centara naplaćuju zakupcima u stranoj valuti, a trgovci automobilima to često čine. Problem je daleko izraženiji u susednom Zimbabveu. Ta zemlja je takođe uvela mere za dedolarizaciju svoje ekonomije, uključujući novu lokalnu valutu zaštićenu zlatom, ZiG, u aprilu, piše "Blumberg".

Guverner Banke Zambije rekao je da je energetska kriza u njegovoj zemlji - domaćinstva imaju tri sata ili manje struje dnevno - bez presedana.

Rudnici u drugom najvećem proizvođaču bakra u Africi do sada su mogli da izbegnu smanjenje proizvodnje uvozom struje. Ipak, sve lošija situacija sa električnom energijom utiče na druge sektore zbog čega je vlada smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta za 2024. na 2,3 odsto.

image