"Šel" optužuje američku LNG kompaniju da je prevarila evropske kupce i zaradila 3,5 milijardi dolara

Optužbe su najnovije u sporu između naftnih kompanija i "Venčur kapitala" nakon skoka cena tečnog gasa

Kompanija "Šel" tvrdi da je američki dobavljač tečnog prirodnog gasa (LNG) "Venčur global" zaradio 3,5 milijardi dolara tako što nije isporučio pošiljke gasa evropskim kupcima po dugoročnim ugovorima o snabdevanju već ih je prodao na skupim spot tržištima kada su cene gasa skočile nakon početka sukoba u Ukrajini.

Američki "Šel" je od konsultantske kuće "Kompas leksekon" zatražio "da proceni koliko je prihoda 'Venčur global' nepravedno zaradio uskraćujući određenim evropskim klijentima njihov ugovoreni teret".

Italijanski "Edison", španski "Repsol" i portugalski "Galp" takođe su pogođeni akcijama "Venčura", kao i poljska kompanija "Orlen" i svi su zatražili arbitražu protiv "Venčur globala", novog igrača koji je uzdrmao globalno tržište LNG.

Ako "Venčur global" nastavi da prodaje po spot cenama, dodatni troškovi za ove evropske kupce povećali bi se na 4,65 milijardi dolara za nabavku zamenskog gasa od drugih dobavljača, procenjuje "Šel".

"Potrošači i poreski obveznici širom Evrope snosili su ove suvišne troškove, dok je 'Venčur global' imao koristi", naveo je "Šel".

Prvi LNG objekat kompanije "Venčur global" u Luizijani počeo je da proizvodi LNG u januaru 2022. i izvezao je svoju prvu pošiljku dva meseca kasnije.

Kompanija tvrdi da još nije započela pune komercijalne operacije i da nije u obavezi da snabdeva kupce gasom dok im postrojenje ne "proradi" u punom obimu. Takođe su konsultantski izveštaj odbacili kao "plaćenu propagandu".