Ekonomija

Najveća ekonomija sveta u problemu: U SAD u avgustu otvoreno manje novih radnih mesta

Brojevi novootvorenih radnih mesta koji su navedeni u izveštajima za jul i jun takođe su revidirani naniže
Najveća ekonomija sveta u problemu: U SAD u avgustu otvoreno manje novih radnih mestaGetty © Justin Sullivan

U SAD je tokom prošlog meseca otvoreno 142.000 novih radnih mesta, a mesečna stopa nezaposlenosti je iznosila 4,2 odsto, što znači da će zvaničnici Federalnih rezervi (FED) skoro neminovno smanjiti kamatne stope na predstojećem sastanku.

Brojke o novim radnim mestima u mesečnom izveštaju Zavoda za statistiku rada SAD bile su manje od očekivanih (165.000), a broj novootvorenih radnih mesta za prethodna dva meseca revidiran je s 114.000 na 89.000 za jul i s 179.000 na 118.000 za jun.

Podsetimo, izveštaj o američkom tržištu rada za jul doprineo je berzanskom kolapsu 5. avgusta, budući da su brojke ukazivale na to da je američka ekonomija u lošijem stanju nego što je to izgledalo, pospešivši time strahove da bi ekonomija SAD mogla da klizi u recesiju. 

U međuvremenu, preliminarna revizija Nacionalnog zavoda za statistiku ukazala je da je u proteklih godinu u SAD otvoreno 818.000 novih radnih mesta manje nego što je navedeno u preliminarnom godišnjem izveštaju iz marta ove godine.

Zvaničnici FED-a prethodno su prethodno nagovestili da imaju "dvostruki mandat" kada je u pitanju smanjivanje kamatnih stopa, odnosno da bi podsticaj na takav potez mogao doći sa dve različite strane - približavanja stope inflacije ka cilju od dva odsto, ili prekomerno slabljenje tržišta rada.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", izdaci za osnovnu potrošnju (PCE), koji se između ostalog predstavljaju kao glavni parametar koji FED uzima u obzir pri proceni inflacije, iznosio je 2,6 odsto u avgustu. 

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je prošlog meseca da američka centralna banka "ne traži niti pozdravlja dalje hlađenje uslova na tržištu rada" i da će učiniti "sve što je u (njenoj) moći da podrži snažno tržište rada dok ostvaruje dalji napredak ka" smanjenju inflacije.

image