Ekonomija

Cena nafte najniža od 2021.

OPEK je revidirao svoju prognozu za rast potražnje naniže, dok je cena nafte tipa brent pala na ispod 70 dolara po barelu
Cena nafte najniža od 2021.Getty © David McNew/Getty Images

Cene sirove nafte su pale u utorak nakon što je OPEK smanjio prognozu rasta potražnje za ovu i sledeću godinu, što je bila druga uzastopna revizija naniže ove grupe. 

Cena referentne nafte tipa brent pala je za 3,7 odsto, na 69,08 dolara po barelu, što je bio prvi put od decembra 2021. da se brentom trguje za manje od 70 dolara.    

Referentni indeks američke sirove nafte, vest Tekas intermedijet (VTI), pao je za više od četiri odsto, na 65,72 dolara po barelu.

Fjučersi za naftu VTI dostigli su najniži nivo od maja 2023.

OPEK je u mesečnom izveštaju u utorak naveo da će svetska potražnja za naftom u 2024. godini porasti za oko dva miliona barela dnevno, što je oko 80.000 barela dnevno manje od prethodne prognoze.

Najveći svetski uvoznik sirove nafte, Kina, navedena je kao razlog za najnoviju prognozu, pa OPEK sada očekuje da će Peking zahtevati manje nafte nego što je prethodno predviđano, odnosno 650.000 barela dnevno.

"Očekuje se da će kineski ekonomski rast ostati dobro podržan. Međutim, prepreke u sektoru nekretnina i sve veći prodor LNG kamiona i električnih vozila verovatno će uticati na potražnju za dizelom i benzinom u budućnosti", navodi se u izveštaju OPEK-a.

OPEK je takođe smanjio procenu rasta globalne potražnje za 2025. na 1,74 miliona barela dnevno sa prethodno projektovanih 1,78 miliona barela.

Prema izveštaju, očekuje se da će potražnja za naftom u Organizaciji zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznate kao OPEK+, iznositi 43,8 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu.

U nameri da osnaži tržište usled blagog rasta potražnje za naftom i geopolitičkih tenzija širom sveta, grupa se odlučila na niz dubokih rezova proizvodnje od kraja 2022.

U junu je OPEK+ smanjio proizvodnju za 130.000 barela dnevno, na 40,87 miliona.

Prošlog meseca je organizacija pristala da produži ograničenje proizvodnje do 2025. godine, uz dodatna dobrovoljna smanjenja od 2,2 miliona barela dnevno do septembra ove godine.

Grupa je trebalo da počne da povećava proizvodnju od oktobra, ali je prošle nedelje odlučila da odloži plan za dva meseca pošto su cene nafte pale.

image