Ekonomija

I Evropska centralna banka snizila kamatnu stopu

Pad kamata znači da će pojeftiniti krediti u evrima koje građani otplaćuju, ali i da oni koji tek planiraju da se zaduže mogu da očekuju povoljnije kamate
I Evropska centralna banka snizila kamatnu stopuGetty © Hans-Peter Merten

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da snizi kamatnu stopu na depozite za 25 baznih poena na 3,5 odsto.

ECB očekuje da će stopa inflacije u evrozoni u 2024. iznositi 2,5 odsto u 2024. i pasti na 2,2 odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026, što je isto kao u junskoj prognozi. Pad kamata znači da će pojeftiniti krediti u evrima koje građani otplaćuju, ali i da oni koji tek planiraju da se zaduže mogu da očekuju povoljnije kamate.

Podsetimo, na današnjoj sednici, Izvršni odbor je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Smanjena je i stopa na depozitne olakšice na 4,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7 odsto. To znači da će krediti u dinarima biti jeftiniji.

Narodna banka Srbije je inače početkom nedelje predstavila Nacrt novog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i novi mehanizam kojim planira da od 1. januara 2025. ograniči kamatne stope na gotovinske, potrošačke i stambene kredite.

ECB smanjila prognozu privrednog rasta

Stopa bazne inflacije će, prema prognozi ECB, pasti na 2,9 odsto ove godine, na 2,3 odsto u 2025. i na dva odsto u 2026. godini.

"Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a ekonomska aktivnost je i dalje prigušena, što odražava slabu privatnu potrošnju i investicije", navodi se u saopštenju.

Evropska centralna banka očekuje privredni rast evrozone u 2024. za 0,8 odsto i ubrzanje na 1,3 odsto u 2025. i na 1,5 odsto u 2026, što je nešto manje u odnosu na junsku prognozu.

"Upravni savet ECB se ne obavezuje unapred na određeni kurs kamatne stope i njegova dalja monetarna politika će zavisiti od pristiglih podataka", dodaje se u saopštenju.

image