Momirović: Kineski partneri ulažu 400 miliona evra u Industrijski park u Beogradu

Mi smo zaista lojalni prijatelji i imamo zajednički veliki interes, naveo je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović na kraju radne posete Kini

Srbija je na najbolji način iskoristila svoju priliku da predstavi potencijale i investicioni šanse na 24. Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine (CIFIT) u Sjamenu, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i istakao da su potpisana tri konkretna ugovora između Industrijskog parka u Beogradu i tri različite kompanije u visokotehnološkim industrijama, u koji će kineski partneri uložiti 400 miliona evra.

"Važno je da na CIFIT-u imamo kontinuitet. Srbija je predstavljena na ovom sajmu već petu godinu zaredom, 2023. smo bili zemlja gost domaćin i važno je da smo prisutni i zbog toga što je ovo provincija - Fuđien u kojoj je guverner pre nego što je postao predsednik bio Si Đinping", rekao je ministar na kraju radne posete Kini.

Naveo je da je Srbija, na svom Nacionalnog paviljonu ove godine nastupila sa malo drugačijom postavkom i da je u fokusu bio Sporazum o slobodnoj trgovini.

Istakao je da je delegacija Srbije predstavila Kinezima sve naše potencijale, kako u poljoprivredi, pre svega voćarske industrije, tako i prehrambene industrije.

Ministar kaže da Srbija ne sme da se zaustavi kada je reč o promociji potencijala i investicionih šansi, kao i u promovisanju Sporazuma o slobodnoj trgovini da bi on u potpunosti zaživeo.

"Mi imamo konzistentnu politiku prema Kini. Mi smo zaista lojalni prijatelji i imamo zajednički veliki interes", naveo je Momirović.

Ministar je uazao da, pored izvoza proizvoda treba raditi i na privlačenju novih investicija iz Kine u Srbiju.

"Zato smo se videli sa većim brojem kompanija iz Kine. Kineske kompanije su jedni od najvećih investitora u našoj zemlji. Prošle godine 30 odsto svih stranih direktnih investicija dolazilo je iz Kine. Oni su u prethodnih sedam godina investirali oko 6,1 milijardu evra u Srbiju, u srpsku privredu", rekao je ministar, naglasivši da to mnogo znači za našu ekonomiju.

Momirović je podsetio da je glavni cilj da do kraja 2027. prosečna plata bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra.

Zbog značaja privlačenja investicija ministar je iskoristio promociju srpsko-kineskog Industrijskog parka "Mihajlo Pupin" da pozove kineske investitore da ulažu u taj jedinstveni projekat, koji je zamišljen kao široka platforma ne samo u saradnji Srbije i Kine već sa privredama jugoistočne i centralne Evrope.

Na pitanje koliko nam u stvari taj industrijski park koji je deo Inicijative "Pojas i put" otvara vrata za dalje investicije, Momirović kaže da ne treba zaboraviti da su u sredu na sajmu CIFIT potpisana tri konkretna ugovora između Industrijskog parka u Beogradu i tri različite kompanije u visokotehnološkim industrijama.

"Industrijski park je jedan avangardan projekat, jedinstven projekat tog tipa u Evropi, u Beogradu, na levoj obali Dunava i bez ikakve sumnje u naredne tri godine moramo tamo da angažujemo dodatnih 5.000 visokokvalifikovanih i kvalifikovanih radnika", kazao je Momirović.

On je dodao da građevinski radovi na samom parku treba da započnu vrlo brzo.

"Veliki sam optimista. To našu zemlju neće koštati ništa ili će koštati simbolično da spojimo put sa tim industrijskim parkom, znači minimalna investicija u infrastrukturu. Naši partneri iz Kine će uložiti oko 400 miliona evra da bi etablirali i napravili taj park", naveo je ministar.

Oni, kako je dodao, imaju komunikaciju sa kompanijama iz Kine koje već pokazuju interesovanje, potpisuju konkretne ugovore i naša zemlja će imati benefite nove zaposlene, visoke plate i implementaciju novih tehnologija.