Životni standard u slobodnom padu: Nemačka više nije ni u prvih 20 najbogatijih zemalja

Do pada Nemačke na listi najbogatijih zemalja na osnovu dodate vrednosti po glavi stanovnika dolazi u trenutku kada stručnjaci izdaju sumorne prognoze o ekonomskom rastu nekadašnjeg "motora Evrope"

Nemačka više nije ni među 20 najbogatijih zemalja na osnovu dodate vrednosti po glavi stanovnika, prenosi "Bild".

Tabloid napominje da rast BDP-a zemlje "visi oko nule", a da je jedna od posledica to što je Nemačka skliznula sa 19. na 21. mesto na rang listi zemalja na osnovu ovog parametra, koji se meri na osnovu BDP-a po paritetu kupovne moći.

Prva tri mesta na spisku zauzimaju Luksemburg, Irska, i Singapur, a iznad Nemačke se na 20. mestu nalazi Belgija. "Bild" napominje da ovaj parametar ne uzima u obzir ekonomsku nejednakost među stanovništvom. 

Nemačka ekonomija je u drugom tromesečju ponovo pala, i to za 0,1 odsto, čime se raspršila nada da konačno može da ostavi iza sebe godine stagnacije.

Institut za ekonomska istraživanja IFO je juče značajno snizio prognoze za ovu i narednu godinu. Sada očekuje nulti rast u 2024. umesto 0,4% ranije i samo 0,9 odsto u 2025, u poređenju sa 1,5 odsto koliko je iznosila prethodna prognoza.

Institut za svetsku ekonomiju Kila je još pesimističniji, jer je objavio  očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,1 odsto ove godine — nakon smanjenja od 0,3 odsto u 2023.