Ekonomija

FED u panici? Centralna banka SAD spustila ključnu kamatnu stopu za 0,5 odsto

Odluka da se ključna kamatna stopa smanji za 0,5, a ne 0,25 odsto "naglašava rastuću zabrinutost kreatora politike u vezi sa situacijom na tržištu rada", navodi "Blumberg"
FED u panici? Centralna banka SAD spustila ključnu kamatnu stopu za 0,5 odstoGetty © Chip Somodevilla

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), donela je danas odluku o smanjenju ključne kamatne stope za 50 baznih poena (0,50 odsto).

Izvršni direktor FED-a je ranije u više navrata isticao da ima dvostruki mandat, odnosno da će centralna banka SAD smanjiti referentne kamatne stope ukoliko se inflacija dovoljno približi cilju od dva odsto, ili ako američko tržište rada pokaže znake slabosti. 

Komentatori su prethodno napominjali da bi smanjivanje referentne kamatne stope za 50 umesto 25 baznih poena bio znak panike FED-a, a "Blumberg" navodi da ovakav potez "naglašava rastuću zabrinutost kreatora politike u vezi sa situacijom na tržištu rada".

Podsetimo, izveštaj o američkom tržištu rada za jul doprineo je berzanskom kolapsu 5. avgusta, budući da su brojke ukazivale na to da je američka ekonomija u lošijem stanju nego što je to izgledalo, pospešivši time strahove da bi ekonomija SAD mogla da klizi u recesiju. 

Takođe, preliminarna revizija Nacionalnog zavoda za statistiku ukazala je da je u proteklih godinu u SAD otvoreno 818.000 novih radnih mesta manje nego što je navedeno u preliminarnom godišnjem izveštaju iz marta ove godine.

S druge strane, izdaci za osnovnu potrošnju (PCE), koji se često predstavlja kao glavni parametar koji FED uzima u obzir pri proceni inflacije, iznosio je 2,6 odsto u avgustu.

Kako prenosi "Blumberg", 11 od 10 visokih odbornika FED-a je glasalo da se ključna kamatna stopa spusti s 5,25-5,50 odsto na 4,75-5 odsto. 

FED očekuje da do kraja godine referentnu kamatnu stopu spusti za još 0,5 odsto, pa za još jedan procentni poen 2025. godine. Ciklus smanjivanja bi trebalo da se završi 2026, sa ključnom kamatnom stopom u rasponu između 2,75 i 3,0 odsto.

Uprkos tome što stopa inflacije i dalje nije dostigla ciljane nivoe, Pauel je danas rekao da je "odbor stekao veće poverenje da se inflacija održivom putanjom kreće ka 2 odsto i ocenjuje da su rizici za postizanje ciljeva (po pitanju) tržišta rada i inflacije otprilike u ravnoteži", navodi se u saopštenju FED-a.

"Blumberg" navodi da i dalje nema jasnih pokazatelja da se SAD nalaze u recesiji, ali priznaje da su primetni "rastući znaci napetosti".

Američka agencija napominje da je lična ušteđevina građana SAD presušila i da stopa kredita sa čijom se otplatom kasni raste, te da bi dalje smanjenje u novootvorenim radnim mestima moglo da "izazove smanjenje potrošnje i uspori ekonomiju".

image