Budžetski deficit SAD dostigao rekordnih 249 milijardi dolara

Potrošnja je porasla u novembru u odnosu na godinu dana ranije jer su poreski prihodi opali

Mesečni federalni deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u novembru je oborio rekord, skočivši na 249 milijardi dolara, 57 milijardi više nego u istom mesecu prošle godine.

Vlada SAD je prošlog meseca potrošila 501 milijardu dolara, skok od 28 milijardi, dok su poreski prihodi pali za 29 milijardi u poređenju sa prošlim novembrom, na 252 milijarde dolara.

Oba ova trenda potrajaće do kraja ove fiskalne godine. Državna potrošnja neće ponovo naglo pasti jer je Kongres prestao da odobrava ogromne, jednokratne programe pomoći.

Kako Federalne rezerve (Fed) brzo podižu kamatne stope da bi se izborile sa najvišom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija, usporavanje ekonomije bi takođe moglo dovesti do nižih poreskih prihoda u budućnosti.

Očekuje se da će mere štednje stvoriti veće troškove zaduživanja za vladu. Trezor je ovog novembra potrošio 53 odsto više na troškove zaduživanja nego prošlog novembra.

S obzirom na to da su republikanci spremni da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa sledeće godine, finansije vlade bi ponovo mogle da postanu političko žarište. Neki republikanci su najavili da neće podržati povećanje ograničenja zaduživanja bez sporazuma o širokim rezovima federalnog budžeta, uključujući socijalno i zdravstveno osiguranje, navodi list.

Takva debata demokrata i republikanaca bi mogla da dovede SAD na ivicu neplaćanja duga, što je bilo viđeno tokom administracije Baraka Obame. U vreme Donalda Trampa, republikanci su uglavnom odustali od svojih briga o vladinoj potrošnji i postigli višestruke sporazume sa demokratama o podizanju limita zaduživanja bez nametanja dubokog smanjenja potrošnje.

Sa druge strane, dok SAD gube novac, ruski budžetski suficit nastavlja da raste i u novembru je uvećan više od četiri puta, i pored troškova specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Fiskalni suficit dostigao je 557 milijardi rubalja (oko devet milijardi evra) u prvih 11 meseci ove godine, rečeno je u ruskom Ministarstvu finansija, u odnosu na 128 milijardi koliko je prijavljeno u periodu od januara do oktobra.