Ekonomija

Gosti izložbe EKSPO 2027 spavaće i na kruzerima: Brodovi hoteli će biti postavljeni na reci

Iz Agencije za upravljanje lukama očekuju da će izložba privući više od tri miliona posetilaca, zbog čega je potrebno obezbediti dodatne privremene smeštajne kapacitete
Gosti izložbe EKSPO 2027 spavaće i na kruzerima: Brodovi hoteli će biti postavljeni na reciGetty © Esin Deniz

Agencija za upravljanje lukama potpisala je danas ugovor o izradi Studije sa idejnim rešenjem za postavljanje brodova-hotela za potrebe međunarodne izložbe EKSPO 2027 sa konzorcijumom na čijem je čelu konsultantska kuća "Pablik Transport Konsult". U radu na studiji učestvovaće između ostalih i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Cilj studije je izrada idejnog rešenja za postavljanje plutajućih objekata, odnosno brodova-hotela, kako bi se obezbedili dodatni smeštajni kapaciteti u Beogradu tokom izložbe EKSPO 2027.

Kako je navedeno u saopštenju, očekuje se da će izložba privući više od tri miliona posetilaca, zbog čega je potrebno obezbediti dodatne privremene smeštajne kapacitete.

Po modelu koji je uspešno primenjivan na sličnim međunarodnim manifestacijama, povećanje smeštajnih kapaciteta mogu biti rešeni postavljanjem kruzera ili drugih plutajućih objekata.

Tokom izrade studije biće razmatrane tri potencijalne lokacije - dve na reci Savi i jedna na Dunavu, od kojih će biti izabrana jedna.

Biće odabrana jedna najpovoljnija lokacija na kojoj je moguće odrediti pet priveznih mesta u kontinuitetu, za privez najviše do dva broda dužine ne veće od 135 metara i širine do 12 metara po priveznom mestu.

Prema planu, brodovi će biti u funkciji hotela u trajanju od godinu dana, počevši od 1. decembra 2026. godine.

image