Ekonomija

Đurić: Energetski sporazum sa SAD pomaže da ostvarimo standarde za članstvo u EU

Šef srpske diplomatije Marko Đurić je istakao da će sporazum promovisati ulaganja SAD u ostvarivanje ciljeva Srbije u vezi sa čistom energijom, sa ciljem da pomogne u proširenju kapaciteta Srbije za obnovljivu energiju, kao i energetskih standarda koje Beograd mora da ispuni za članstvo u EU
Đurić: Energetski sporazum sa SAD pomaže da ostvarimo standarde za članstvo u EU© TANJUG/ MSP

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, potpisan ranije ove nedelje u Vašingtonu, smanjiće oslanjanje Srbije na fosilna goriva i pomoći će u tranziciji na čistije izvore energije, ocenio je šef srpske diplomatije Marko Đurić u autorskom teksu za "Klimejt global njuz". On je istakao da će sporazum promovisati ulaganja SAD u ostvarivanje ciljeva Srbije u vezi sa čistom energijom, sa ciljem da pomogne u proširenju kapaciteta Srbije za obnovljivu energiju, kao i energetskih standarda koje Beograd mora da ispuni za članstvo u EU.

Đurić je rekao da dve američke kompanije već postavljaju temelje za solarne elektrane u Srbiji, koje bi trebalo da budu u funkciji do 2028.

"Ova partnerstva predstavljaju opipljiv napredak ka energetskoj nezavisnosti Srbije i, što je najvažnije, zeleniju budućnost koja će koristiti generacijama", naveo je ministar.

Đurić je napomenuo da, iako je kamen temeljac ovog partnerstva obnovljiva energija, postoji i značajan potencijal da Srbija i SAD razviju dodatna partnerstva kada je u pitanju prirodni gas.

Podsetio je da je Srbija sa SAD već dogovorila kupovinu 400 miliona kubnih litara prirodnog gasa godišnje i dodao da Beograd sada istražuje mogućnosti za razvoj nove infrastrukture za prirodni gas, izgradnju gasovoda i alternativnih izvora gasa.

"Potpuno sam uveren da će ovi napori diversifikovati naš energetski miks, efektivno unapređujući dugoročnu energetsku bezbednost Srbije", rekao je Đurić.

Ministar Đurić se složio sa ocenom podsekretara SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozea Fernandeza da su klimatske promene jedan od najtežih izazova današnjice, ali je istakao da one takođe predstavljaju jedinstvenu priliku za saradnju.

"Ovo partnerstvo nije samo energija. Radi se o jačanju našeg odnosa sa SAD – nepokolebljivim saveznikom – dok istovremeno stvaramo budućnost u kojoj naši ljudi napreduju, naša ekonomija raste, a naša životna sredina je zaštićena kroz našu nepokolebljivu posvećenost energetskoj diversifikaciji i održivosti", zaključio je ministar.

Đurić i Fernandez su u sredu u Vašingtonu potpisali Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, za koji je šef srpske diplomatije rekao da pruža mogućnost da dve zemlje "zajedno izgrade čistiju budućnost" za generacije koje dolaze.

image