Indija na putu da postane treća po veličini ekonomija sveta

Očekuje se da će BDP južnoazijske zemlje dostići 10 biliona dolara do kraja decenije

Indija je na putu da postane treća po veličini ekonomija na svetu do 2031. godine, navodi se u analizi "Es end Pi globala" (S&P Global), američke finansijske analitičarske korporacije.

Zemlja je peta po veličini ekonomija na svetu, iza SAD, Kine, Japana i Nemačke. Analitičari očekuju da će do kraja ove decenije postati ekonomija od 10 biliona dolara.

Es end Pi predviđa da će godišnji rast BDP-a Indije biti 6,7 odsto. Prema vladinim podacima, BDP se povećao za 8,2 odsto u fiskalnoj 2023-24 i 7,2 odsto u prethodnoj fiskalnoj godini, učvršćujući poziciju Indije kao najveće svetske ekonomije koja se najbrže razvija.

Ranije ovog meseca, Svetska banka je podigla svoju prognozu rasta za Indiju na sedam odsto za tekuću fiskalnu godinu, sa 6,6 odsto.

U izveštaju američke korporacije navodi se da će – iako ekonomija pokazuje otpornost – postizanje ambicioznog cilja od bilion dolara u izvozu robe do 2030. godine zahtevati stratešku diversifikaciju i veću integraciju u globalna tržišta.

Međunarodni monetarni fond je takođe revidirao svoju projekciju rasta za tekuću fiskalnu godinu za Indiju na 7 odsto u julu, što je povećanje od 20 baznih poena. MMF je istakao značajan porast privatne potrošnje kao ključni faktor koji je pokrenuo ovo prilagođavanje.