Još jedan korak ka "Družbi": Nacrt plana koridora naftovoda ka Mađarskoj na javnom uvidu

Kada se Srbija i Mađarska povežu, Srbija će preko "Družbe" moći da se snabdeva ruskom naftom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) stavilo je na javni uvid Nacrt Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada, sa elementima detaljne regulacije.
Kako se navodi na sajtu ministarstva, na javnom uvidu je i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja tog prostornog plana na životnu sredinu.

Javni uvid biće moguć do 7. oktobra svakog radnog dana u zgradama grada Novog Sada i opština Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, kao i na sajtu MGSI i jedinica lokalne samouprave u obuhvatu plana.

Dodaje se da fizička i pravna lica primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja mogu dostaviti u pisanoj formi opštinskoj upravi zaključno sa 7. oktobrom i to direktno Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Srbije, Kralja Milutina 10a, Beograd.

U oglasu se ističe da će javna prezentacija planskog dokumenta biti održana u ponedeljak 30. septembra u 11 časova, dok će javna sednica komisije za javni uvid biti održana po završetku javnog uvida, u ponedeljak 14. oktobra takođe u 11.00 u zgradi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Dodaje se da fizička lica i predstavnici pravnih lica koja su u toku trajanja javnog uvida podnela primedbe u pisanom obliku, mogu prisustvovati javnoj sednici i usmeno ih obrazložiti, a o svakoj podnetoj primedbi obrađivač planskog dokumenta javno iznosi svoj stav.

Podsetimo, izgradnjom naftovoda ka Mađarskoj, naša zemlja više neće zavisiti od hrvatskog naftovoda "Janaf" preko kojeg, zbog sankcija Evropske unije, od 5. decembra 2022. ne možemo da kupujemo naftu iz Rusije. Kada se Srbija i Mađarska povežu, Srbija će preko "Družbe" moći da se snabdeva ruskom naftom.